Ko se može prijaviti na tender za izgradnju Zapadne obilaznice i zašto je ona važna?

Izgradnja Zapadne obilaznice oko Podgorice jedan je od najvažnih kapitalnih projekata, ne samo u glavnom gradu, već i u državi. Ona bi trebalo da ide od kružnog toka na Komanskom mostu do kružnog toka kod salona namještaja Grand u Donjoj Gorici i predstavljaće vezu sa Jugozapadnom na kojoj se nalazi most Luča. Cilj je da se izmjesti tranzit i kamioni koji idu ulicom Vojislavljevića na Zabjelu, čime će se spriječiti stavaranje gužvi na ovom putu koji predstavlja „usko grlo“ u glavnom gradu.

Prema video animaciji koju je objavila Uprava za saobraćaj, Zapadna obilaznica biće bulerarskog tipa sa četiti trake, jednim kružnim tokom i nekoliko priključaka. Duž čitave saobraćajnice biće pješačke staze sa obje strane.

Procijenjena vrijednost radova za izgradnju saobraćajnice duge oko tri kilometra je 16.859.504,13 eura, plus PDV 3.540.495,87 eura, odnosno nešto više od 20 miliona ili oko sedam miliona po kilometru.

Tender za izgradnju Zapadne obilaznice Uprava za saobraćaj, koja je investitor, objavila je 24. septembra na sajtu crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN), a rok za dostavljanje ponuda je mjesec dana.

KOJI SU USLOVI TENDERA

Javni poziv za dostavljanje ponuda ima 762 stavke kojima su definisane tehničke specifikacije predmeta javne nabavke, odnosno bitne karakteristike tendera, a koje su podijeljene u tri faze.

Tenderom je jasno definisano koje su obaveze budućeg izvođaća, a radovi podrazumijevaju između ostalog obilježavanje ose puta(uključuje sva mjerenja), sječu drveća i šiblja, čišćenje terena, rušenje postojećih ograda, iskop, izradu nasipa… Takođe, tu su i radovi koji podrazumijevaju izgradnju pješačkih staza, ugradnju saobraćjanih znakova, postavljanje horizontalne signalizacije, kao i iscrtavanja autobuskih stajališta. Takođe, tender podrazumijeva i iskop kanalskog rova za polaganje vodovodnih cijevi, kao i cijevi za atmosfersku i kanalizacionu signalizaciju, postavljanje javne rasvjete…

KO SE MOŽE PRIJAVITI NA TENDER

-privredni subjekat koji nije pravosnažno osuđivan i čiji izvršni direktor nije pravosnažno osuđivan za neko od krivičnih djela sa obilježjima sa obilježjima kriminalnog udruživanja, stvaranja kriminalne organizacije, davanje/primanje mita, utaja poreza i doprinosa, prevare, finansiranja terorizma, učestovanja u stranim oružanim formacijama, pranja novca, trgovine ljudima…

-U postupku javne nabavke može da učestvuje samo privredni subjekat koji je izmirio sve dospjele obaveze po osnovu poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje;

-U postupku javne nabavke može da učestvuje samo privredni subjekat koji ispunjava uslove iz člana 122 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata za građenje objekta odnosno izvođenje pojedinih radova na objektu;

Ponuđač, odnosno podugovarač kojem je ponuđač ustupio dio predmeta nabavke mora da ima odgovarajuće stručne i kadrovske kapacitete za građenje objekta odnosno za izvođenje dijela radova. Takođe, prema tenderu, ponuđač je dužan da dostavi bezuslovnu naplativu garanciju ponude u iznosu od 2 % procijenjene vrijednosti javne nabavke.

IZMJEŠTANJE SAOBRAĆAJA IZ GRADA

I ova saobraćajnica, kao i Bulevar Vojislaljevića, kako je ranije saopšteno, gradiće se kroz Sporazum o sufinansiranju, koji su potpisali Uprava za saobraćaj i Glavni grad. Prema sporazumu, Uprava za saobraćaj će finansirati izgradnju saobraćajnice sa saobraćajnom signalizacijom, dok će Glavni grad finansirati eksproprijaciju zemljšta i izgradnju komunalne infrastrukture.

Izgradnjom gradnjom biće „zaokružen“ koridor na južnom i zapadnom obodu grada, što bi u znatnoj mjeri trebalo da rastereti saobraćaj u unutrašnjim zonama. Rok za donošenje odluke, kako je propisano tenderom je 23. decembar, što znači da bi radovi, ako se uzmu u obzir moguće žalbe, na proljeće naredne godine.

 

 

Slični Članci