Ovo su cijene goriva u regionu

Prema podacima iz regiona, cijene goriva variraju značajno među susjednim državama. Albanija i Grčka prednjače s najvišim cijenama, dok su u drugim državama cijene nešto povoljnije.

Litar benzina BMB 95 u Crnoj Gori košta oko 1,57 eura, dok u Albaniji doseže 1,77 eura, a u Grčkoj 1,75 eura. Međutim, u Sloveniji je cijena nešto niža, 1,49 eura, dok u Hrvatskoj iznosi 1,43 eura. Najpovoljnija cijena benzina je u Sjevernoj Makedoniji, gdje iznosi 1,22 eura po litru.

Kada je riječ o eurodizelu, Albanija i dalje ima najvišu cijenu od 1,77 eura po litru. U Sloveniji je cijena 1,54 eura, u Grčkoj 1,52, dok je u Hrvatskoj 1,33 eura. Najjeftiniji dizel ponovo se nalazi u Sjevernoj Makedoniji, gdje litar košta 1,1 euro, dok u Bosni i Hercegovini iznosi 1,2 eura.

Autogas, iako manje popularan, takođe bilježi varijacije u cijenama. U Sloveniji je najskuplji, sa cijenom od 0,95 eura po litru, dok je u Bosni i Hercegovini i Albaniji najjeftiniji, 0,57 eura.

U poređenju s regionalnim prosjekom, cijene goriva u Crnoj Gori su u skladu s prosjekom ili nešto više, a Albanija i dalje prednjači kao najskuplja država po pitanju cijena goriva u regionu.

Slični Članci