Privatna sredstva u Njemačkoj znatno manja nego prije pandemije korona virusa

Novi izvještaj osiguravajućeg društva Allianz sa sjedištem u Minhenu pokazao je da mnogi Njemci propuštaju prilike za prosperitet jer štede na pogrešan način. Naime, svaki stanovnik Njemačke u prosjeku ima 70.000 eura ušteđevine i nekretnine čija je prosječna vrijednost 130.000 evra.

Prema Svjetskoj banci, Njemačka je treća ekonomija sveta, dok su njeni stanovnici, prema spomenutom izvještaju, na 15. mjestu po bogatstvu.

Ekonomisti Allianza primetili su da su se privatni finansijski izvori značajno povećali u cijelom svijetu tokom prošle godine. Međutim, ta su sredstva u Njemačkoj sada znatno manja nego pre pandemije korona virusa, prenosi Seebiz.

U izvještaju se navodi da njemačke štediše loše ulažu jer od svoje štednje zarađuju malo novca. Rijetki su oni koji svojom ušteđevinom kupuju vrijednosne papire, poput obveznica ili akcija.

Istraživanje Bundesbanke iz 2021. pokazalo je da građani s niskim primanjima uglavnom štede za kupovinu stambenih nekretnina, iako su one skupe. Međutim, ovaj oblik štednje i štednja u bankama s niskim kamatama smatra se solidnom i sigurnom.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da su akcije još uvek nepopularne. Primjetno je da više akcija kupuju oni s višim primanjima. S druge strane, oni s nižim primanjima štednju najviše koriste za iznenadne izdatke.

Jedan od razloga zašto je to tako je loše iskustvo Njemaca s akcijama Deutsche Telekoma. Naime, 1996. godine država, novinari i berze promovisali su kupovinu akcija. Tada su dionice Telekoma prodate građanima i tada su mnogi građani naučili da kupovina jedne akcije ne znači da će ostvariti dobit.

Nedugo zatim Frankfurtska berza podstakla je kupovinu akcija mladih kompanija pred kojima je bila svijetla budućnost. No i tada su brojni kupci akcija ostali praznih ruku i razočarani. Mnogima je najprihvatljivije iskoristiti ušteđevinu za kupovinu nekretnina, zbog njihovog rasta vrijednosti.

Slični Članci