Aerodromi Crne Gore: Nova podsticajna politika za avio-kompanije biće objavljena do kraja godine

Svjesni značaja dobre avio-povezanosti za crnogorski turizam i za državu Crnu Goru, u dogovoru sa ministarkom saobraćaja Majom Vukićević odlučili smo da korekcijama podsticajne politike učinimo naše aerodrome još konkurentnijima, kako za niskotarifne avio-prevoznike tako i za sve ostale prevoznike, posebno za one čije je prisustvo bitno za ukupnu avio-povezanost Crne Gore, saopšteno je portalu Adria iz Aerodroma Crne Gore (ACG).

„Cjenovna politika Aerodroma Crne Gore i do sada je bila rukovođena idejom da bude u funkciji privlačenja novih avio-kompanija i ukupnog rasta saobraćaja, tako da su osnovne cijene aerodromskih usluga i usluga zemaljskog opsluživanja među najkonkurentnijima, imajući u vidu aerodrome u okruženju. Međutim, izmjene koje su se desile u podsticajnim politikama nekih aerodroma u okruženju (Tirana, Dubrovnik i Sarajevo), od kojih neki na određeni način predstavljaju našu direktnu konkurenciju, dovele su do toga da su pojedine avio-kompanije, posebno iz LCC segmenta, pokazale smanjeno interesovanje za razvoj saobraćaja na našim aerodromima. To predstavlja dodatni razlog da, u cilju povećanja naše konkurentnosti pripremimo prijedlog nove podsticajne šeme, za što smo dobili punu podršku Ministarstva saobraćaja“, ističe se u odgovoru ACG na naš upit.

Naglašavaju da za definisanje početka važenja nove podsticajne šeme treba da obave dodatne interne analize i da održe sastanke sa najznačajnijim partnerima.

„S obzirom na to da važeća regulativa obavezuje sve aerodrome da se prilikom definisanja komercijalne politike prema avio-kompanijama pridržavaju principa transparentnosti i nediskriminacije, kao i do sada, nova podsticajna politika biće javno publikovana i to, kako očekujemo, do kraja godine i važiće za sve zainteresovane avio-kompanije. Njen cilj je dalji rast saobraćaja, posebno sa glavnih emitivnih tržišta za crnogorski turizam“, ističu iz Aerodroma Crne Gore.

Napominju da je definisanje liste strateških ruta, što je bitan element podsticajne politike ACG, proces koji realizuju zajedno sa Ministarstvom saobraćaja, Ministarstvom turizma i Nacionalnom turističkom organizacijom, koja treba da bude u funkciji podsticanja saobraćaja sa destinacija i tržišta koja su od posebnog značaja za crnogorski turizam.

„Upravo je u toku razmatranje eventualnih izmjena i dopuna, koje će, prije svega, da odražavaju potrebe naše turističke privrede. Aktuelna lista sadrži 17 ruta, od kojih, već je izvjesno neke više neće imati taj tretman, a razmatramo koje bi nove trebalo da budu njen dio“, precizirali su iz ACG.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore, kao osnivač i vlasnik Aerodroma Crne Gore, u februaru prošle godine dopunila Odluku o dopuni strateških ruta kada su na nju dodatno uvrštene linije iz Podgorice za Marsej, Dablin i Vece.

„Kompletan aktuelni i važeći spisak strateških ruta izgleda ovako: Podgorica – London, Podgorica – Pariz, Podgorica – Rim, Podgorica – Brisel, Podgorica – Berlin, Podgorica – Stokholm, Podgorica – Milano, Podgorica – Barselona, Podgorica – Minhen, Podgorica – Dortmund, Podgorica – Abu Dabi, Podgorica – Marsej, Podgorica – Dablin, Podgorica – Vece (Weeze), Tivat – London, Tivat – Mančester i Tivat – Berlin“, naveli su iz Aerodroma Crne Gore.

Kako dodaju, imajući u vidu činjenicu da podsticajna šema omogućava odobravanje popusta svim klijentima koji u toku obračunskog perioda (jedne kalendarske godine) ostvare obim saobraćaja u različitim kategorijama (rast broja putnika, povećanje broja rotacija, otvaranje novih ruta i sl), koji su taksativno propisani tom šemom, iznos popusta za tekuću godinu biće poznat početkom naredne.

„Podsjećamo da su Aerodromi Crne Gore tokom 2022. i 2023. godine na taj način avio-kompanijama obračunali 17.6 miliona eura popusta. U svakom slučaju, imajući u vidu značajan rast saobraćaja na oba, očekujemo da će taj iznos za 2024. godinu biti veći nego za 2023, kada je iznosio 10.2 miliona eura“, podvukli su iz ACG.

Imajući u vidu značaj unapređenja avio-dostupnosti za cijelu državu, smatraju da bi, u cilju povećanja ukupne konkurentnosti destinacije, svoju ulogu u ovom procesu trebalo bi da ima i šira zajednica, prije svega pojedini subjekti iz turističkog sektora, što je praksa u državama okruženja (Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija).

„Kada je riječ o ostvarenom obimu saobraćaja, od početka godine do 8. septembra 2024. godine, Aerodromi Crne Gore su opslužili 2.154.041 putnika. To je 17 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine i sedam odsto više u poređenju sa 2019. godinom. Na Aerodromu Podgorica opslužili smo 1.275.446 putnika što je rast od osam odsto u odnosu na prošlu godinu i 38 odsto više u odnosu na 2019. godinu. To je odličan rezultat sa aspekta koji je širi od regionalnog. Na Aerodromu Tivat opslužili smo 878.595 putnika što je 32 odsto više u poređenju sa istim periodom iz 2023. godine i na nivou od 81 odsto iz 2019. godine“, istakli su iz ACG.

Zimska sezona u avijaciji počinje posljednje nedjelje u oktobru (27. oktobar 2024. godine) i traje do posljednje subote u martu (29. mart 2025. godine).

„U toku je usaglašavanje reda letjenja sa avio-kompanijama pa očekujemo da zimski red letjenja objavimo u narednih mjesec dana“, zaključuju iz Aerodroma Crne Gore.

Slični Članci