Počeo drugi “Montenegro Financial Markets”

Danas je u Podgorici počeo drugi po redu “Montenegro Financial Markets”, konferencija koja okuplja regionalne stručnjake iz svijeta finansija, bankarstva, osiguranja. Ove godine u dva dana očekuje nas šest panela na kojima će brojni stručnjaci iz zemlje i regiona pokušati da se dotaknu najaktuelnijih tema.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore Željko Drinčić kazao je u pozdravnom govoru da će, između ostalog, na ovogodišnjoj Drugoj Međunarodnoj Konferenciji, biti organizovan panel o finansijskoj edukaciji, u saradnji sa Organizacijom za ekonomsku saradnju razvoj (OECD).

“Posebno ističemo našu ulogu u organizaciji Godišnjeg sastanka tehničke pomoći na projektu finansijske edukacije, ko jise paralelno odvija sa konferencijom. Kroz navedene aktivnosti i projekte, Komisija potvrđuje svoju predanost unapređenju tržišta kapitala, uz naglasak na transparentnost, efikasnost i zaštitu investitora. Naš rad je usmjeren ka stvaranju povoljnih uslova za investiranje i razvoj tržišta kapitala, što će doprinijeti ukupnom ekonomskom napretku finansijskoj stabilnosti Crne Gore”, kazao je Drinčić.

Crnogorsko tržište osiguranja je najuređenije od svih zemalja u regionu kojie nisu članice EU. Za razliku od ostalih tržišta, rast tržišta osiguranja bilježi organski rast, kazao je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore Marko Ivanović.

“Crnogorski osiguravači su u 2023. g. isplatii 49,8 mil. EUR po osnovu odštetnih zahtjeva korisnika osiguranja, što je za 9,2% više u odnosu na 2022.godinu. Posmatrano na agregatnom nivou, ukupan broj odštetnih zahtjeva u 2023. g. je iznosio 80.276 i povećan je za 21,4% u odnosu na 2022. Od ukupno navedenog broja zahtjeva za isplatu šteta, 93% je riješeno tokom 2023”. Ukupna bruto fakturisana premija nadmašila je dosadašnje rezultate sektora osiguranja iznosila je 119,5 mil. EUR, što predstavlja rast od 10,3%. pored tradicionalno najveće koncentracije premije kod obaveznih osiguranja, 2023. g. je nastavljen snažan trend rasta premije dobrovoljnih osiguranja kao i životnih osiguranja. Tokom 2023. g. zabilježen je i rekordan broj od 704.086 zaklijučenih ugovora o osiguranju, što predstavlja rast od 10,2% u odnosu na prethodnu godinu. Crnogorski osiguravači su u 2023. g. isplatii 49,8 mil. EUR po osnovu odštetnih zahtjeva korisnika osiguranja, što je za 9,2% više u odnosu na 2022.godinu., kazao je Ivanović.

Viceguverner Centralne banke Nikola Fabris kazao je da finansijska tržišta prolaze kroz duboku transformaciju, vođenu globalnim procesima deregulacije liberalizacije i ubrzanim tehnološkim inovacijama.

“U ovom dinamičnom i izazovnom okruženju, uloga regulatora nikada nije bila važnija i odgovornija. Stabilnost finansijskog sistema postaje ključni faktor otpornosti na promjene i krize a odgovornost centralnih banaka je da tu stabilnost osiguraju svojim djelovanjem”, kazao je Fabris.

Ministar finansija Novica Vuković, kazao je u uvodnoj riječi da su svjesni koliko je finansijsko okruženje složeno i da je vlada čiji je član odlučna da vodi odgovorne ekonomske politike. Kako je kazao, osvrćući se na državne finansije, plan ministarstva finansija je da u budućnosti emituje obveznicu za stanovništvo a da je finansijska zajednica u tom preocesu od velike pomoći.

Slični Članci