Vlasnik Rome preuzima Everton, vrijednost kluba 474 miliona funti

Američki milijarder Dan Friedkin dogovorio je preuzimanje Everton FC, premijerligaškog tima koji se dugo mučio da pronađe kupca.

Friedkin i vlasnik Evertona, Farhad Moshiri, postigli su dogovor tokom vikenda, navode dobro upućeni izvori, čime je okončana višemesečna nesigurnost u klubu iz Liverpula.

“Zadovoljni smo što smo se dogovorili da postanemo čuvari ovog legendarnog fudbalskog kluba”, izjavio je portparol Grupe Friedkin.

Everton je 94 procenata u vlasništvu Moshirija, koji je mnogo uložio u klub. Prodaja kompaniji 777 Partners LLC sa sjedištem u Majamiju, propala je ranije ove godine, otvarajući vrata drugim zainteresovanim kupcima. Vlasnik AS Rome, Friedkin, vodio je ekskluzivne pregovore prije nego što je u julu saopštio da neće nastaviti sapreuzimanjem.

Bloomberg News je prošle nedjelje izveštavao o tome da je Friedkin ponovo pokrenuo svoj plan za kupovinu kluba, takmičeći se sa američkim investitorom Johnom Textorom.

Textor bi prvo morao da proda svoj udio u rivalskom klubu Crystal Palace pre nego što bi razmišljao o vlasništvu nad Evertonom, jer pravila sprječavaju jednog vlasnika da ima dionice u više timova Premijer lige.

Osim što je vlasnik Rome, Grupa Friedkin je jedan od najvećih nezavisnih distributera Toyote u svijetu i posjeduje kolekciju nagrađivanih luksuznih odmarališta, navodi se na njihovom vebsajtu. Dan Friedkin se bavi pilotiranjem iz hobija.  Kupio je Romu 2020, a 2022. godinesu osvojili Ligu Evropa pod vođstvom trenera Josea Mourinha, koji je tada napustio klub.

Prema Football Benchmarku, procijenjena vrednost Evertona, uključujući dug, iznosi 474 miliona funti (632 miliona dolara), kako je izračunato u januaru 2024. godine. Everton se nalazi na 25. mestu po vrijednosti među fudbalskim klubovima u Evropi, dok je Roma na 23. mestu. Real Madrid, najvrjedniji klub, ima procijenjenu vrijednost između 4,4 milijarde i 5,6 milijardi funti.

Međutim, nije jasno koliko novca će biti u opticaju za preuzimanje kontrole nad Evertonom, timom koji je opterećen dugom koji uključuje i oko 200 miliona dolara koje imaju prema 777 Partners. Everton, koji je kažnjen oduzimanjem bodova zbog kršenja takozvanih pravila o profitabilnosti i održivosti, jedan je od osnivača Engleske fudbalske lige iz 1880-ih i jedan od nekoliko timova koji nikada nijesu ispali iz Premier lige.

Bloomberg Adria

Slični Članci