Ciljevi preuzimanja: Da li bi NLB mogla da baci mrežu na Raiffeisen Bank?

  • Blaž Brodnjak je priznao akcionarima da se na radaru NLB-a nalaze neke manje banke u Adria regionu
  • Kao jedna od takvih mogućnosti, nezvanično se spominje austrijska Raiffeisen Bank International
  • U Adrija regionu, najveća filijala Raiffeisena po bilansnoj sumi nalazi se upravo u Hrvatskoj

Poslije neuspješne ponude Nove Ljubljanske banke (NLB) za preuzimanje austrijske Addiko Bank, istražujemo potencijalne ciljeve preuzimanja koji bi mogli odvesti NLB na hrvatsko bankarsko tržište. To je jedino tržište u Adrija regionu koje nedostaje u mozaiku NLB-a.

Tokom predstavljanja polugodišnjih rezultata, akcionare NLB-a je, između ostalog, zanimalo koliko uopšte ima potencijalnih ciljeva za preuzimanja u regionu. “Ima nekoliko manjih banaka, u narednim godinama će biti atraktivno i albansko tržište, a veliki potencijal vidimo i na tržištu lizinga”, odgovorio je Blaž Brodnjak, izvršni direktor NLB-a. Dodao je da još uvijek ne znaju da li bi neka druga bankarska grupa u regionu bila spremna da “mijenja tržište”.

Kao jedna od takvih mogućnosti nezvanično se spominje austrijska Raiffeisen Bank International (RBI), saznali smo iz izvora bliskih NLB-u. Međutim, neki stručnjaci upozoravaju da je teško spekulisati o ovoj temi, jer ima mnogo nejasnoća i neizvjesnosti u vezi s ovom bankom.

RBI je vodeća banka na austrijskom tržištu, a istovremeno je prisutna na 12 tržišta u centralnoj i istočnoj Evropi putem svojih podružnica. Prije nekoliko dana su saopštili da se povlače s beloruskog tržišta, a 2021. godine napustili su bugarsko tržište. Stoga se postavlja pitanje: da li bi se mogli povući i iz neke zemlje u Adrija regionu?

RBI ima filijale u Albaniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji.

“Ne poznajem portfelj Raiffeisen Banke u regionu, ali s obzirom na poslovnu strategiju NLB-a, ona predstavlja logičnu metu za preuzimanje, ukoliko trenutni vlasnici razmišljaju o dezinvesticiji,“ komentarisao je ovu informaciju Igor Masten, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Nakon neuspješnog pokušaja NLB-a da preuzme Addiko, ocijenio je da su s ulaskom OTP-a preostale mete za preuzimanje polako nestale. “Takođe, velike zapadne bankarske grupe, poput Unicredita i Raiffeisena, već su povukle svoje poteze,” rekao je tada Masten.

Nezvanične informacije vrlo šturo komentarišu i u NLB-u: “Više puta smo naglasili da pažljivo pratimo i kontinuirano procjenjujemo dešavanja u regionu jugoistočne Evrope, te razmatramo moguće prilike za stvaranje dodatne vrijednosti, uključujući preuzimanja i spajanja,“ poručili su iz NLB-a. NLB ostaje posvećen daljem poslovnom razvoju i sprovođenju nove poslovne strategije, uključujući i potencijalne druge prilike za preuzimanje.

U polugodišnjem izvještaju, NLB je procijenila kapacitet za spajanja i preuzimanja na do četiri milijarde eura aktive prilagođene riziku. To bi ostvarili iz kapitala putem izdavanja AT1 obveznica i/ili promjenom smjernica za isplatu dividendi.

Sličnosti između Addiko banke i Raiffeisen Banke

Mihael Antolić, analitičar investicione kompanije InterCapital, koja redovno prati poslovanje NLB-a, naglašava da u NLB-u konstantno ponavljaju da planiraju da u okviru nove strategije 2030 sprovedu najmanje dva preuzimanja. “Iako nemamo informacije o NLB-u i Raiffeisen banci, ova banka je slična Addiko-u, jer djeluju na sličnim tržištima, dok je Raiffeisen znatno veći, posebno u Hrvatskoj”, kaže Antolić.

Zbog toga bi potencijalna kupovina, prema njegovim riječima, bila veća – procjenjuje se da bi za preuzimanje Addiko-a bilo potrebno između 380 i 390 miliona eura. “Međutim, važno je naglasiti da je Addiko drugačija banka od Raiffeisena, s fokusom na mala i srednje velika preduzeća i manja kredita. Bez obzira na to, najvažnije pitanje ostaje Hrvatska”, smatra Antolić.

Razlog zbog kojeg je Addiko bila privlačna meta je upravo to što bi NLB preko nje mogla indirektno da uđe na hrvatsko bankarsko tržište. Nedavno je NLB prisutna na tržištu lizinga u Hrvatskoj s kompanijom Mobi leasing. Sličnosti se tu ne završavaju, jer Raiffeisen, kao i Addiko, ima sjedište u Austriji i kotira na Bečkoj berzi.

Više od 60 posto vlasničkog udjela imaju regionalne jedinice Raiffeisena, pri čemu Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien drži 25 posto. Oko 40 posto akcija je slobodno prenosivih. Akcije Raiffeisena su od početka godine izgubile oko četiri posto vrijednosti, dok je, u istom periodu, indeks evropskih banaka Stoxx 600 zabilježio rast od 20 odsto.

U Hrvatskoj najveća filijala Raiffeisena u regionu Adria

U srednjoj i istočnoj Evropi, Raiffeisen Bank ima podružnice u Albaniji, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini. U Sloveniji je Raiffeisen Bank prisutna samo sa lizing kompanijom Raiffeisen Leasing.

U regionu Adria, najveća filijala Raiffeisena prema bilansnoj sumi je upravo u Hrvatskoj, gdje bilansna suma iznosi skoro sedam milijardi eura. Ipak, po tržišnom udjelu zauzima tek peto mjesto među najvećim bankama u Hrvatskoj. Raiffeisen banka posluje u preko 62 poslovnice u 36 hrvatskih gradova.

Kompanija Raiffeisenbank Austria (RBA) počela je sa radom na hrvatskom tržištu 1994.  i bila je prva banka u Hrvatskoj osnovana sa stranim kapitalom. Pored banke, prisutni su i preko društava Raiffeisen Leasing, Raiffeisen društvo za upravljanje obaveznim i dobrovoljnim penzionim fondovima, kao i Raiffeisen penzijska osiguravajuća kuća. Druga najveća filijala Raiffeisena je u Srbiji, gdje bilansna suma iznosi skoro 5.700 miliona eura. Po tržišnom udjelu u odnosu na kreditni portfelj zauzima drugo mjesto. Za poređenje: bilansna suma NLB Grupe na polugodištu prelazi 26,6 milijardi eura, dok samo na slovenskom tržištu bilansna suma akcionarskog društva dostiže više od 16 milijardi eura.

Povlačenje s bjeloruskog i bugarskog tržišta

Ključno pitanje je da li bi NLB mogla kupiti neku od jedinica Raiffeisena, a to zavisi od toga da li je Raiffeisen uopšte spreman da se odrekne nekog od pomenutih tržišta. Ovo pitanje smo postavili i u sjedištu austrijske banke, koje ne želi da komentariše tržišne spekulacije. “Javno je poznato da se RBI želi povući s ruskog tržišta, a 20. septembra smo potpisali ugovor o prodaji naše banke u Bjelorusiji”, saopštili su za Bloomberg Adriju.

Da je povlačenje s nekog od tržišta moguće, dokazuje sklopljeni ugovor o prodaji bjeloruske jedinice. RBI će prodati 88 odsto vlasničkog udjela u Priorbank JSC kompaniji Soven 1 Holding sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a završetak transakcije se očekuje do kraja godine, izvještava Bloomberg. Banka nije otkrila finansijske detalje transakcije.

“Ova prodaja će smanjiti konsolidovani profit za 800 miliona eura zbog razlike između prodajne cijene i knjigovodstvene vrijednosti, kao i zbog preraspodjele prethodnih tečajnih gubitaka”, saopštili su iz Raiffeisena.

Prodaja je dio višegodišnjih napora Raiffeisena da se povuče s ruskog i bjeloruskog tržišta nakon invazije Putina na Ukrajinu.

Izvor: Bloomberg Adria

 

Slični Članci