Tripković Marković za Bankar: Turistički promet je na nivou prošle sezone, hoteli dobro popunjeni

“Podaci kojima raspolažemo govore da smo na nivou prošlogodišnje sezone po ostvarenom turističkom prometu. Ipak, zapažena je i bolja popunjenost hotelskih kapaciteta, tako hoteli u kontinuitetu, prema nezvaničnim podacima lokalnih turističkih organizacija, bilježe rast u odnosu na prethodne godine”,  kazala je, u intervjuu za Bankar, dr Ana Tripković Marković, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO CG).

Ona je ocijenila da je značajan dio turističke privrede na spoljne izazove odgovorio proaktivno i pokazao sposobnost prilagodljivosti. Uprkos ekonomskim neizvjesnostima i promjenama u preferencijama putnika, sektor je uspješno prilagodio svoju ponudu i u nekim segmentima unaprijedio kvalitet usluga.

Tripković Marković je kazala da je avio povezanost Crne Gore je zaista ključni faktor za razvoj turizma, i to aspekt na koji mnogi hotelijeri s pravom ukazuju. ali je podsjetila da je, prema podacima Aerodroma, od početka godine do sredine septembra opsluženo preko 2.200.000 putnika, 17 odsto više nego u istom periodu lani.

Najavila je da su planovi za narednu turističku sezonu u Crnoj Gori su već u punom jeku, sa naglaskom na promociju naše zemlje kao atraktivne destinacije tokom cijele godine.  Ocijenila je da je nedostatak snijega tokom prošle zimske sezone bio ozbiljan udarac za turistički sektor, ali nas je naučio da moramo imati alternativne planove kako bismo bili sigurni da će turistička ponuda ostati atraktivna, čak i u periodima nepovoljnih vremenskih uslova.

-Kako biste ocijenili ljetnju turističku sezonu koja se završava? Da li su ostvareni ciljevi koje ste postavili na početku sezone, i kojim brojkama se možete pohvaliti?

Podaci kojima raspolažemo govore da smo na nivou prošlogodišnje sezone po ostvarenom turističkom prometu. Trenutno raspolažemo zvaničnim podacima Uprave za statistiku MONSTAT za jun i jul prema kojima je u tom periodu u Crnoj Gori boravilo oko 872 hiljade turista, što je ostvarenje od 99% u odnosu na isti period prethodne godine i oko 2% više u odnosu na jun i jul 2019. godine.

Što se tiče drugih podataka koje dobijamo od lokalnih turističkih organizacija i podataka od drugih institucija, oni uglavnom pokazuju da smo na nivou prošle godine, dok neki parametri pokazuju i rast. Tako je prema podacima Aerodroma Crne Gore, od početka godine do sredine septembra opsluženo preko 2.200.000 putnika na crnogorskim aerodromima, što je 17 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine. Ono što u ovom trenutku možemo da navedemo kao karakteristiku koja je obilježela ovu godinu, a to je nešto što je bilo zapaženo i tokom prethodne godine, jeste da imamo bolju predsezonu. Takođe, zapažena je i bolja popunjenost hotelskih kapaciteta, tako hoteli u kontinuitetu, prema nezvaničnim podacima lokalnih turističkih organizacija, bilježe rast u odnosu na prethodne godine.

Koji su ključni faktori doprinijeli rezultatu u ovoj sezoni? Kako ocjenjujete reakcije turističkog sektora na spoljne izazove?

Vjerujemo da su marketinške kampanje i druge promotivne aktivnosti doprinijeli ostvarenju ovih rezultata, ali i usmjeravanje ovih aktivnosti ka tržištima koji imaju ogroman potencija, kao što su Velika Britanija, Njemačka i Francuska. NTO CG je od početka godine promotivnim aktivnostima obuhvatila oko 25 zemalja. Iza nas su velike kampanje, poput kampanje sa globalnom kućom BBC, u okviru koje je spot naše zemlje emitovan više od 150 puta u udarnim terminima, sa preko 30 miliona pregleda, a zabilježeni su i impresivni rezultati na online kanalima BBC-ja. Pored intezivnih promotivnih aktivnosti na ključnim tržištima, značajan faktor uspjeha ovogodišnje sezone jesu i neke nove avio linije, koje su doprinijele boljoj posjećenosti sa nekih tržišta. Tako je znatno unapređena povezanost sa tržištem Velike Britanije. Ove godine smo bili povezani sa 3 aerodroma u Londonu, Mančesterom, a noviteti su Bristol i Birmingem. Vjerujemo da je uvođenju nekih od ovih linija od strane jedne od vodećih britanskih kompanija Jet2.com doprinijela i kampanja sa vodećim britanskim turoperatorom Jet2.holidays.

Značajan dio turističke privrede je na spoljne izazove odgovorio proaktivno i pokazao sposobnost prilagodljivosti. Uprkos ekonomskim neizvjesnostima i promjenama u preferencijama putnika, sektor je uspješno prilagodio svoju ponudu i u nekim segmentima unaprijedio kvalitet usluga. Fleksibilnost i otvorenost prema novim trendovima omogućili su turističkoj privredi da se efikasno suoči s izazovima i zadovolji očekivanja posjetilaca. Ipak, pred privredom su i dalje brojni izazovi, jer savremeni trendovi zahtijevaju kontinuirano prilagođavanje i unapređenje kako bi se zadržala konkurentnost na tržištu.

Bilo je dosta prigovora od strane hotelijera na slabu avio povezanost Crne Gore. Kako vidite situaciju na tom terenu, i šta je Vaš stav, šta treba dodatno uraditi kako bi Crna Gora bila dostupnija ino gostima?

Avio povezanost Crne Gore je zaista ključni faktor za razvoj turizma, i to aspekt na koji mnogi hotelijeri s pravom ukazuju. Dostupnost destinacije često predstavlja odlučujući kriterijum pri odabiru mjesta odmora, te je izuzetno važno da Crna Gora kontinuirano radi na unapređenju ovog segmenta. Kada je riječ o ovoj ljetnjoj turističkoj sezoni, ključno je da smo imali dobru povezanost sa tržištima od strateške važnosti. Prema podacima Aerodroma Crne Gore, tokom ove ljetnje turističke sezone, Tivat je bio povezan sa oko 40 destinacija, a Podgorica i sa više od 40. Posebno se ističe unaprijeđena avio povezanost sa Velikom Britanijom, gdje je zahvaljujući saradnji sa britanskim turoperatorom, kompanijom Jet2holidays, pored linija iz Mančestera, uvedena i linija ka Londonu i Birmingenu od strane jedne od vodećih britanskih avio kompanija Jet.com.

Iako su ovi pomaci značajni, prostor za dalji razvoj svakako postoji. Potrebno je raditi na otvaranju novih avio linija tokom čitave godine. Osim toga, nastavak izgradnje i unapređenja putne infrastrukture, kao i obnavljanje brodskih linija, doprinijeli bi sveobuhvatnijem pristupu našoj zemlji. U skladu sa djelokrugom naših djelatnosti. NTO CG je već preduzela korake u tom smjeru, te je tokom jula raspisala javni poziv za pružanje mjera podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima, te za ovu mjeru opredijelila iznos od oko pola miliona eura. Ove mjere namijenjene su turoperatorima koji realizuju redovne letove ka Crnoj Gori sa emitivnih tržišta: Velike Britanije, Njemačke, Francuske, ali i Švajcarske Poljske, Danske, Švedske, Norveške, Finske i Italije, te vjerujemo da će te mjere doprinijeti ostvarivanju boljih rezultata sa ovih tržišta.

MICE TURIZAM I PODSTICAJNE MJERE

Na koji način planirate privući turiste tokom vansezonskih perioda i da li se radi na razvoju ponude koja bi produžila turističku sezonu?

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore aktivno radi na smanjenju sezonalnosti i privlačenju turista tokom vansezonskih perioda. Jedan od ključnih pravaca je razvoj MICE turizma, koji ima veliki potencijal za produženje turističke sezone.

To je jedan od segmenata koji pokušavamo da unaprijedimo kroz program podsticajnih mjera, odnosno kroz raspisivanje poziva za mjeru Podrške za razvoj MICE turizma, za koji je opredijeljen iznos od 100 000 eura. Cilj ovog poziva je je dalji razvoj MICE turizma, unapređenje MICE kapaciteta u skladu sa standardima Crnogorskog kongresnog biroa, veći stepen iskorišćenosti kapaciteta u pred i postsezoni i promocija Crne Gore kao MICE destinacije. Vjerujemo da kroz unapređenje kapaciteta za MICE turizam, kao i kroz promociju Crne Gore kao destinacije za poslovna putovanja, možemo unaprijediti popunjenost smještajnih kapaciteta van glavne turističke sezone.

Svakako ključni  pristup za unapređenje ponude van sezone je promovisanje prirodnih ljepota Crne Gore, uključujući nacionalne parkove, panoramske puteve, kanjone, obilazak jezera, obalske regije i slično, koji pružaju raznovrsne aktivnosti tokom cijele godine.

Osim toga, fokus je i na promociji kulturne baštine, istorijskih lokaliteta, tradicionalnih manifestacija i zabavno muzičkih programa, koji se održavaju tokom cijele godine. Vrlo nam je značajna i promocija gastronomske ponude, sa fokusom na tradicionalnu kuhinju i lokalne proizvode. Zanimljiv je podatak iz nedavno sprovedenog Istraživanja gostiju da je među glavnim motivima dolaska turista u CG poslije odmora i zabave, gastro ponuda. Naravno u punom kapacitetu koristimo digitalne kanale komunikacije na svjetskim platformama za putovanja i medijskim platformama, kako bismo sa ciljanim oglašavanjem privukli pažnju potencijalnih posjetilaca tokom čitave godine. Sve ove aktivnosti se, takođe, predstavljaju na međunarodnim sajmovima, poslovnim radionicama i kroz digitalne kampanje, ciljano privlačeći posjetioce tokom cijele godine.

Koji su planovi za narednu turističku sezonu? Da li se već rade pripreme, i koje novine možemo očekivati?

Planovi za narednu turističku sezonu u Crnoj Gori su već u punom jeku, s naglaskom na promociju naše zemlje kao atraktivne destinacije tokom cijele godine. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) aktivno radi na povezivanju s novim tržištima i jačanju prisutnosti na međunarodnoj sceni. Trenutno je u toku priprema za veliku digitalnu marketinšku kampanju, koja se temelji na modernim trendovima, prepoznajući ogroman potencijal digitalnih tehnologija u turističkoj industriji.

NTO CG je ove godine prisutna na brojnim značajnim sajmovima, uključujući aktuelni sajam u Parizu, dok se istovremeno priprema za najveću svjetsku turističku berzu u Londonu. Do kraja godine planirano je i učešće na sajmu kongresnog turizma u Barseloni, čime se potvrđuje posvećenost Crne Gore kao destinacije s raznovrsnom i bogatom ponudom. Pored toga, u toku su planovi za brojne studijske posjete turoperatora, medija i influensera.

Poseban novitet ove sezone u promotivnim aktivnostima je nova marketinška kampanja koja će preusmjeriti veći dio promotivnih aktivnosti na digitalne kanale. Fokus kampanje će biti na ključnim tržištima poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije, uz interes za druge zemlje Zapadne i Srednje Evrope, ali udaljena tržišta, poput Kine i SAD. Ovi novi koraci predstavljaju nastojanje da se Crna Gora etablira kao moderna i pristupačna destinacija za različite vrste turista, koristeći inovativne strategije i prilagođene marketinške pristupe.

Ova turistička sezona ukazala je i na određene nedostatke, posebno one koji se tiču infrastrukture. Iskustva iz proteklog perioda jasno su pokazala koliko je važno da svi akteri iz turističkog sektora zajedno i proaktivno rade na pripremama za narednu sezonu

Kako ste zadovoljni saradnjom sa privatnim sektorom tokom ove sezone? Da li postoji prostor za unaprjeđenje ove saradnje?    

Javno-privatno partnerstvo od suštinske je važnosti za uspjeh svake turističke sezone. Kroz sve naše promotivne aktivnosti, uvijek uključujemo predstavnike turističke privrede, jer ih smatramo ključnim partnerima u svim aspektima razvoja i promocije destinacije. Bilo da je riječ o međunarodnim sajmovima, studijskim posjetama ili marketinškim kampanjama, privatni sektor ima značajnu ulogu i doprinosi stvaranju atraktivne i konkurentne turističke ponude.

Kampanja “Poveži se sa Crnom Gorom”, u okviru koje smo ove godine srdačno dočekali truiste na graničnim prelazima, je sjajan primjer značaja saradnje sa drugim institucijama i privatnim sektorom. Njihova uključenost i doprinos ne samo da obogaćuju turističku ponudu, već i pomažu u prilagođavanju naše strategije potrebama i očekivanjima modernih putnika. Svakako uočavamo da postoji i prostor za unapređenju ove saradnje kako bismo zajedničkim naporima još više podigli standard i privlačnost Crne Gore na globalnom turističkom tržištu.

Uoči zimske sezone, da li ima nekih noviteta, tačnije “rezervnih” planova za sezonu, obzirom da su vremenski uslovi (nedostatak snijega) doveli do kraha prošle zimske sezone?

Crna Gora se kao turistička destinacija suočava sa izazovima klimatskih promjena kada je u pitanju zimski turizam. Nedostatak snijega tokom prošle zimske sezone bio je ozbiljan udarac za turistički sektor, ali nas je naučio da moramo imati alternativne planove kako bismo bili sigurni da će turistička ponuda ostati atraktivna, čak i u periodima nepovoljnih vremenskih uslova. Sa aspekta NTO CG, prvi korak ka osiguravanju uspješne zimske sezone je intenzivna promocija destinacije. U saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, uskoro krećemo sa promocijom zimskog turizma kroz raznovrsne kampanje usmjerene kako na domaće, tako i na inostrane turiste. Poseban fokus će biti na promociji manifestacija, kulturnih događaja i programa koji mogu privući posjetioce čak i u slučaju manjka snijega. Važan dio našeg pristupa jeste i diversifikacija zimske turističke ponude, te promovišemo i aktivnosti koje nisu direktno zavisne od snijega. Planinarenje, spa i wellness programi u prirodnim okruženjima, kao i gastronomija postali su važni segmenti ponude. Unapređenjem ovih sadržaja, Crna Gora može biti atraktivna i za goste koji možda nisu zainteresovani za skijanje, ali žele da uživaju u zimskoj prirodi i opuštanju. Vjerujemo da inovativni programi, kvalitetna infrastruktura i bogata ponuda manifestacija mogu nadomjestiti nedostatak snijega, a sistemi za vještačko osnježavanje bi svakako pružili dodatnu sigurnost i stabilnost turističkoj sezoni.

(Bankar.me)

Slični Članci