Srbija: Pozajmice veće od 10.000 eura ovjeravaće notari

Svaka pozajmica između fizičkih lica koja je veća od 10.000 eura moraće da bude ovjerena kod notara, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o javnom bilježništvu, čiji je prijedlog usvojila Vlada Srbije.

Granica je stavljena, iznos od 10.000 eura, jer je to limit preko koga sve gotovinske uplate, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca, moraju da idu preko računa u banci.

„U našem pravnom sistemu ne postoji obaveza sačinjavanja ugovora o zajmu u novcu u obliku javnobilježničke isprave. Većina ovakvih transakcija između fizičkih lica nevidljiva je za kontrolni aparat tokova novca, te se ovakva obaveza uspostavlja zarad finansijske discipline i pravne sigurnosti. Javni bilježnici kao nosioci javnih ovlašćenja će potvrđivanjem (solemnizacijom) ovih ugovora privatne isprave konvertovati u javne, pri čemu se ustrojava i registar takvih ugovora radi kontrole i uvida Uprave za sprečavanje pranja novca u realnom vremenu“, navedeno je u obrazloženju zakona.

Relevantno stanje je takvo da se posrednim putem dolazi do saznanja o pravdanju određenih tokova novca i kapitala, odnosno imovine učinjenim zajmovima, naročito kada je riječ o građanima, dodato je u obrazloženju.

„Ovakvo pravdanje može biti i usmeno ili sadržano u izjavama svjedoka. Ovo zbog toga što se pravnim okvirom ne traži poseban oblik u kojem se ugovor o zajmu sačinjava. On može biti i usmen, ali i pisan, ali bez ovjere bilo koje vrste“, objašnjeno je u prijedlogu zakonske izmjene.

Registar ugovora o zajmovima

Podsjeća se da, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, limit za gotovinske transakcije iznosi 10.000 eura.

Registar ugovora o zajmovima vodiće se u okviru istog softverskog rješenja kao za ugovore o prometu nepokretnosti.

„Ministarstvo pravde razvija poseban modul (registar ugovora o zajmu) sa rubrikama za unos (zajmodavac, zajmoprimac, iznos zajma, rok vraćanja i valuta) u okviru već postojeće aplikacije za evidenciju ugovora o prometu nepokretnosti“, pojašnjava se u prijedlogu zakona.

Prema novom propisu, javni bilježnik potvrđuje (solemnizuje) ugovor o zajmu novca između fizičkih lica u iznosu od 10.000 eura i više po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan potvrđivanja (solemnizacije).

„Javni bilježnik koji je potvrdio (solemnizovao) ugovor o zajmu novca dužan je da ovjeren prepis tog ugovora odmah dostavi Upravi za sprečavanje pranja novca preko registra koji razvija i održava Ministarstvo pravde. U registar o ugovorima o zajmu novca javni bilježnik je dužan da upiše identifikacione podatke o zajmodavcu i zajmoprimcu (ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, adresu prebivališta ili boravišta), kao i podatke o iznosu zajma, roku vraćanja i valuti novca“, stoji u prijedlogu zakona.

Izvor: Politika

Slični Članci