Što bi preuzimanje Commerzbanka značilo za UniCredit, a što za bankarski sektor?

UniCreditov potez da preuzme udio u njemačkom zajmodavcu Commerzbank postavlja pitanje da li bi dugo očekivano prekogranično spajanje moglo podstaći više akvizicija i uzdrmati evropski bankarski sektor.
Prošle sedmice, UniCredit je objavio da je preuzeo 9% udjela u Commerzbank, potvrđujući da je polovina tog udjela stečena od vlade. Berlin je glavni dioničar Commerzbanke otkako je ubacio 18,2 milijarde eura (20,2 milijarde dolara) za spašavanje zajmodavca tokom finansijske krize 2008. godine.

UniCredit je takođe izrazio interes za spajanje dvije banke, pri čemu je izvršni direktor italijanske banke Andrea Orcel rekao za Bloomberg TV da su “sve opcije na stolu”, navodeći mogućnost ili da ne poduzme dalje korake ili da kupuje na otvorenom tržištu. Commerzbank je mlako odgovorila na prijedloge za spajanje.

Ali analitičari su pozdravili potez UniCredita, posebno zato što bi povezivanje moglo podstaći slične aktivnosti u evropskom bankarskom sektoru – koji se često smatra fragmentiranijim nego u SAD-u, sa regulatornim preprekama i naslijeđenim problemima koji stvaraju prepreke mega poslovima.

Tržište je do sada pozitivno reagovalo na UniCreditov potez. Dionice Commerzbanke skočile su za 20% na dan kada je objavljen udio UniCredita. Akcije njemačkog zajmodavca su ove godine porasle za oko 48 posto, au srijedu su dodale još 3 posto.

Investitori cijene geografsko preklapanje dvije banke, konzistentnost u finansijama i pretpostavku da je transakcija “saradničke” prirode, rekli su analitičari UBS-a, predvođeni Ignaciom Ceresom, u istraživačkoj bilješci prošle sedmice. Prema UBS-u, lopta je sada u polju Commerzbanke.

Analitičari Berenberga rekli su prošle sedmice da bi potencijalni sporazum o spajanju “teoretski trebao imati ograničen učinak na UniCreditove planove alokacije kapitala”. Rekli su da iako postoji “strateška korist” od posla, trenutne finansijske koristi mogu biti skromne za UniCredit, s tim da potencijalni rizici prekograničnog posla nadoknađuju neke od koristi.

David Benamou, glavni investicijski direktor u Axiom Alternative Investments, pozdravio je Orcelovu odluku da preuzme udio u Commerzbank kao “fantastičan potez” koji ima smisla zbog povećanja udjela na njemačkom tržištu koje bi dao UniCreditu.

Kako je Commerzbank “promašila troškove u drugom tromjesečju [drugog kvartala], trenutno je na vrlo niskoj vrijednosti, tako da je trenutak kada je [Orcel] ušao vjerovatno jedan od najboljih trenutaka koje je mogao imati”, rekao je Benamou za CNBC ” Squawk Box Europe” prošle sedmice.

Na pitanje koliko je kratkoročno neminovno preuzimanje, Benamou je rekao da je to moguće, rekavši da će se to vjerovatno dogoditi.

Prema Arnaudu Journoisu, višem potpredsjedniku za rejting evropskih finansijskih institucija u Morningstar DBRS, UniCredit je već na putu da postane vodeća banka u Evropi.

On je u srijedu za CNBC za “Street Signs Europe” rekao da postoji “dvostruka logika” iza UniCreditovog poteza jer daje italijanskom zajmodavcu pristup i njemačkom i poljskom tržištu na kojem Commerzbank trenutno posluje.

“UniCredit je bio vrlo aktivan u posljednje dvije godine, napravio je nekoliko ciljanih akvizicija… Dakle, ovo je sljedeći logičan korak”, rekao je Journois.

UniCredit nastavlja da iznenađuje tržišta nekim zvjezdanim kvartalnim dobitcima. Prošle godine je zaradio 8,6 milijardi eura (povećanje od 54% u odnosu na prethodnu godinu), takođe je zadovoljio investitore kroz otkup dionica i dividende.

Analitičari se nadaju da će ovaj potez UniCredita podstaći više prekogranične konsolidacije. Evropski zvaničnici sve više govore o potrebi za većim bankama. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je, na primjer, u majskom intervjuu za Bloomberg rekao da je evropskom bankarskom sektoru potrebna veća konsolidacija, prenosi SEEBIZ.

Slični Članci