Tržišta pred odluku FED-a: Volstrit blago porastao, azijsko trgovanje mješovito

S&P 500 se malo promijenio u utorak nakon što je dostigao najviši nivo u istoriji uoči ključne odluke Fed-a, a tržišta Azije i Pacifika trguju pomiješano.

Svježi maksimumi za S&P 500 i Dov dolaze tokom istorijski teškog perioda za tržište. Septembar je bio najgori mjesec za benčmark u posljednjih 10 godina, sa prosječnim mjesečnim gubitkom od 1,3%, prema podacima FactSet-a.

Trgovci su takođe prevazišli probleme kasnog ljeta koji proizilaze iz zabrinutosti za zdravlje američke ekonomije. Razočaravajući podaci o poslovima i proizvodnji u avgustu podstakli su ogromnu jednodnevnu rasprodaju. Međutim, akcije su uspjele da se oporave zahvaljujući konstruktivnijim objavljivanjima podataka i očekivanjima da će Fed smanjiti stope.

Volstrit je spreman za dugo očekivano smanjenje stope Fed-a u srijedu popodne, potez koji bi mogao da pomogne u jačanju rasta korporativnih prihoda nakon visokih troškova zaduživanja i visoke inflacije. Fed je prvi put krenuo u agresivnu kampanju podizanja u martu 2022.

Najnoviji podaci o maloprodaji ukazuju na dobro zdravlje potrošača. Maloprodaja je u avgustu porasla za 0,1 odsto, u poređenju sa procjenama ekonomista za pad od 0,2 odsto, prema Dau Džonsu. Isključujući automobile, broj je takođe porastao za 0,1%, nešto ispod konsenzusnih prognoza od 0,2%.

Azijska tržišta

Tržišta Azije i Pacifika su u srijedu bila mješovita, nakon što je rast na Volstritu doveo S&P 500 i Dov Jones Industrial Average na nove maksimume.

Investitori na azijskim tržištima se raduju odluci Federalnih rezervi o stopi, koja bi trebalo da bude objavljena u srijedu u zemlji, i procijenjenim ekonomskim podacima iz Japana. Odluka centralne banke Indonezije o stopi takođe treba da bude donijeta kasnije tokom dana.

Japanski uvoz i izvoz u avgustu su porasli za 2,3% i 5,6%, respektivno, u odnosu na prije godinu dana, prema japanskom ministarstvu finansija, i oba su promašila procjene Rojtersove ankete o rastu od 13,4% i 10%, respektivno.

Porudžbine mašina u privatnom sektoru Japana pale su za 0,1% u julu u odnosu na prethodni mjesec, prema podacima iz kabineta, propuštajući Rojtersove procjene o povećanju od 0,5%.

Odbor guvernera Banke Indonezija trebalo je da završi dvodnevni sastanak i donese odluku o ključnoj stopi kasnije u srijedu. Referentna stopa je na najvišem nivou od 2016. godine, iako se inflacija ohladila u okviru cilja centralne banke od 1,5% do 3,5%.

Australijski S&P/ASKS 200 pao je za 0,14%, čime je prekinut četvorodnevni pobjednički niz koji je u utorak podigao indeks na rekordno visok nivo.

Japanski Nikkei 225 porastao je 0,22%, dok je širi Topik pao za 0,06%.

Indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini pao je za 0,39%, nakon zatvaranja na najnižem nivou od januara 2019. u petak.

Tajvanski ponderisani indeks je pao za skoro 1%.

Tržišta u Južnoj Koreji i Hong Kongu su danas zatvorena, dok će tržišta u kontinentalnoj Kini nastaviti sa trgovanjem nakon trodnevnog praznika širom zemlje.

Slični Članci