Koliko zarađuju premijeri u zemljama regiona i što sve posjeduju od nekretnina

U regionu, najveću mjesečnu zaradu ima prvi čovjek Vlade Slovenije, a odmah iza njega je premijer Hrvatske. Iako je BiH siromašnija, zarada predsjedvajuće Savjeta ministara BiH-a je na nivou njenog kolege iz Hrvatske. Plata prvog čovjeka crnogorske Vlade je dvosturuko manja nego njegovog kolege iz Slovenije, a više od njega zarađuje predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije. Na dnu liste je premijer Srbije.

Prvi čovjek Vlade Slovenije Robert Golob najplaćeniji je premijer u regionu. Njegova mjesečna zarada je oko 4.000 eura.  Njegov kolega iz Hrvatske Andrej Plenković je drugi na listi i on mjesečno zarađuje oko 25.00O kuna ili oko  3.300 eura.

Iako je očekivano da čelnu ljudi ove dvije države imaju i najveće zarade, jer su to zemlje sa većim životnim standardom nego ostale bivše članice SFRJ, ipak BiH ne zaostaje po funkcionerskim zaradama.  Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto ima svega nekoliko stotina eura manju platu od svog kolege Roberta Goloba, odnosno gotovo istu platu kao prvi čovjek Vlade Hrvatske. Njema mjesečna zarada je 6.500 km, što je oko 3.300 eura.

Oko hiljadu eura je manja mjesečna zarada predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Hristijana Mickoskog. On mjesečno zarađuje oko 140.450 denara, odnosno 2.300 eura. Plata crnogorskog premijera Milojka Spajića je oko 1900 eura. Prema dostupnim podacima, u regionu najmanje zarađuje predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučićević, koji je na tu funkciju izabran krajem aprila. On mjesečno zarađuje nešto više od 180.000 dinara, odnosno oko 1500 eura.

SPAJIĆ POSTANAR, PLENKOVIĆ NEKRETNINE I UŠTEĐEVINU VRIJEDNU POLA MILIONA

Kada je riječ o nekretnima, ne postoje zvanični podaci o imovinskom kartonu Goloba. Međutim, ono što se zna jeste da je on napravio uspješnu karijeru kao izvršni direktor u energetskom sektoru, prije nego što se vratio u politiku.

Za Andreja Plenkovića se zna da ima stan u Zagrebu površine 191 kvadrata, koji se procjenjuje na oko 350.000 eura, kao i trećinu kuće vrijedne oko 67 hiljade eura. Takođe, Plenković ima i štednju od 220.000 eura, kao i narodne obveznice vrijedne 30.000 eura.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto i njen suprug posjeduju kuću u rodnom Livnu, čija se vrijednost procjenjuje na 400.000 KM, odnosno nešto više od 200 hiljada. Ona na računu ima  75.000 KM odnosno nešto više od 35 hiljada eura.  Još uvijek nema podataka o imovinskom kartonu predsjednika Vlade Makedonije koji je na tu funkciju izabran krajem juna.

Prema podacima koje je dostavio Agenciji za sprječavanje korupcije, predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić, nema nekretnina na svoje ime. Na računu ima 26.200 eura gotovine i oko 33.000 eura na dva tekuća računa. Posjeduje i 10 akcija u Goldman Sachsu gdje je radio prije nego se vratio u Crnu Goru 2020. i postao ministar finansija u Vladi Zdravka Krivokapića.

Spajić, kako je naveo u imovinskom kartonu, ulaže novac u kriptovalute , ali nije naveo u kojoj vrijednosti.

Najslabije plaćen premijer u bivšoj SFRJ Miloš Vučević poseduje četvorosoban stan od 86 kvadratnih metara, dvosoban stan od 50 kvadrata, kao i garažu od 15 kvadrata u glavnom gradu. Nema dostupnih podataka o vrijednosti njegove imovine.

(bankar.me)

 

 

Slični Članci