Hotel “As” ponovo blokiran

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala je nedovršeni hotelski kompleks “As” u Perazića dolu nadomak Petrovca, jer kompanija Nega tours Montenegro nije izmirila poreski dug u iznosu od 200 hiljada eura.

Hipoteku, kako piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti”, imale uvid, Opština je upisala polovinom avgusta i to je peta hipoteka u protekle četiri godine na ime neplaćenog poreza na nepokretnosti.

“Založno pravo – hipoteka u ukupnom iznosu od 200.347,99 eura u korist Opštine Budva, na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva”, piše u katastarskoj evidenicji.

Sa najnovijom hipotekom, ukupan poreski dug ove posrnule hotelske kompanije, koja bezuspješno već više od dvije decenije pokušava da dogradi i rekonstruiše nekad jedan od najljepših hotela na ovom dijelu Jadrana, dostigao gotovo 900 hiljada eura.

Opština Budva bila je prinuđena da i prije dvije godine u februaru upiše hipoteku na ime poreskog duga od 175 hiljada eura, a u septembru 2021. Upisana je hipoteka na iznos od od 152 hiljade eura, a nekoliko sedmica prije toga, krajem avgusta te iste godine, upisana je i hipoteka na iznos od 31.979 eura u korist Opštine Budva. Prije toga Opština je u novembru 2020. upisala hipoteku na ime duga za porez na nepokretnost u iznosu od 331 hiljadu eura.

Hotel “As” je sinonim propale privatizacije, uništenja prostora i megalomanskih želja investitora koje nikada nijesu realizovane, dok je jedna od najljepših uvala uništena.

Priča o privatizaciji nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali počela je 2002. godine, kada je “Budvanska rivijera” prodala “As” crnogorsko-ruskoj kompaniji “Nega tours” za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona hotelskoj grupi.

Prodato je blizu 36 hiljada kvadrata zemljišta i hotel sa vilama (sa oko 21,5 hiljada kvadrata bruto građevinske površine objekata). Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će ga otvoriti do kraja 2003, što se do danas nije dogodilo, a nedovršena višespratna betonska građevina i dalje stoji.

Vlada je u februaru 2014. potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu. Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014.

Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je u maju 2016. godine, po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se da garancija nije bila validna…

Ministarstvo turizma je 2016. podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su “Sber banku”, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade.

Specijalno tužilaštvo je u martu 2020. godine uhapsilo jednog od vlasnika “Nega tours Montenegro” optužujući ga za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zbog nevalidne bankarske garancije od tri miliona eura prilikom privatizacije hotela “As” u Perazića dolu i da je u tom iznosu oštetio budžet Crne Gore.

Kako je Vijestima rečeno u Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera” oni su na stanovištu da se problem hotela “As” što prije riješi.

Stavljanje hipoteka na imovinu poreskih dužnika jedna je od zakonskih mjera kojoj je pribjegla Uprava lokalnih javnih prihoda kako bi se osigurala da će kad-tad naplatiti nagomilani poreski dug. Uprava lokalnih javnih prihoda godinama unazad obezbjeđuje milionske prihode u gradsku kasu koji premašuju i 20 miliona eura, čime omogućava stabilnu finansijsku situaciju u gradu.

Izvor: Vijesti.me

Slični Članci