Ivančević: ŽPCG ukinuo izletničke vozove na relaciji Bar – Kolašin, udarac u srce crnogorskog turizma

Član odbora za turizam Privredne komore Crne Gore Dragan Ivančević osudio je odluku Odbora direktora Željezničkog prevoza Crne Gore da ukine izletničke vozove na relaciji Bar – Kolašin, smatrajući da je time zadan veliki udarac u srce crnogorskog turizma.

„Sinoć je bila sjednica Odbora direktora Željeznice, razmatrali su dalju saradnju sa turističkom privredom. Uobičajeno je bilo da se nakon 15. septembra, kada se završe redovne linije za Beograd, daju posebni vozovi dva puta sedmično, koji su bili uglavnom puni inostranih turista, njih od 15 do 180, na relaciji Bar – Kolašin. Sada imamo prodat voz 19. septembra, a onaj 15. septembra je otkazan pod izgovorom, kako se moglo čuti na sjednici, da nijesu oni dužni da nam daju vozove. U pitanju je komercijalna usluga, angažovanje voza dva puta sedmično do kraja oktobra. U pitanju je najatraktivniji izlet u Crnoj Gori. Goste u Kolašinu prihvataju autobusi gdje oni obilaze i vraćaju se kroz kanjon Morače i Biogradsko jezero“, kazao je Ivančević „Vijestima“.

On je istakao da inostrani tur operatori sa kojim sarađuju nijesu mogli da vjeruju da Crna Gora sama zadaje nove autogolove.

„Znači spremni su da bez obavještavanja turističke privrede, konsultacije sa višegodišnjim partnerima koji ‘pune’ te izletničke vozove, jednostrano ukinu. Onemogućavaju turiste turista, uglavnom iz Zapadne Evrope, da vide najatraktivnije djelove Crne Gore. Ne znamo koji je povod, ali bojim se da ovo liči na dalje urušavanje onoga što je kičma crnogorske ekonomije, a to je turizam. Jer ako se pravi se ovakav udar na najatraktivniji izlet, koji je bio najbolje prodavani izlet u našem bogatom izletničkom programu, onda se bojim da je poslije PDV-a još jedan od velikih udaraca kada je u pitanju turizam. Pokušaćemo da obavijestimo nadležne o svemu ovome što se dešava, ali bojim se da nema raspoloženja da se razumije, da se Crna Gora okrene onim najatraktivnijim djelovima svoje zemlje, da ih valorizuje kroz turističke boravke, posebno kroz izlete i da na taj način, da pored ubiranja sredstava, najbolje i promovišemo našu zemlju kao turističku destinaciju koja ima najraznovrsniji izletnički program“, istakao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, izlet vozom je bio jedan od najprodavanijih godinama unazad.

„To je bilo bez ikakvog rizika za Željeznicu. Sada imamo da je neko jednokratno donio odluku da bez pardona se ne nastavi taj program i da se na taj način obmanu naši partneri, a turisti uskrate da vide najljepše djelove naše zemlje“, zaključio je Ivančević.

Slični Članci