Kriza proizvođača njemačkih automobila uzima maha

U utorak su na Frankfurtskoj berzi najviše pale dionice automobilskih kompanija i njihovih dobavljača.

Sve su glasnija upozorenja da Njemačka (a s njom i cijela Evropa) više nije konkurentna i da će se morati da promijeni i mentalitet ako želi da konkuriše SAD i Aziji.

Kristijan Soving, prvi čovjek Dojče banke rekao je da ako budu radili u prosjeku 28 sati nedeljno i išli u penziju sa 63 godine, neće uspjeti da prežive.

Nijemci su se približili prosjeku OECD-a od 33-34 radna sata nedjeljno, prenosi SEEbiz.

Tektonski poremećaji u Volkswagenu, raskida se kolektivni ugovor koji je bio na snazi od 1994. godine

Kompanija Volkswagen saopštila je kako, uslijed velike krize, raskida nekoliko kolektivnih ugovora, uključujući i jedan koji je u Njemačkoj na snazi od 1994. godine.

Kako je najavljeno, Volkswagen je obavijestio sindikat IG Metall o prekidu programa tzv. sigurnosti zapošljavanja i osiguranja prihoda zaposlenih.Ako se sindikat i gigant autoindustrije ne dogovore o novom programu zaštite zaposlenika, Volkswagen bi od jula 2025. godine imao pravo otpustiti zaposlenike iz operativnih razloga.

“Moramo omogućiti Volkswagenu da smanji troškove u Njemačkoj na konkurentan nivo kako bismo samostalno investirali u nove tehnologije i nove proizvode”, rekao je direktor ljudskih resursa grupacije Gunnar Kilian.

Osim ovog ugovora, VW je raskinuo i druge kolektivne ugovore uključujući garanciju za zapošljavanje pripravnika te pravilnik o radu na određeno vrijeme.

Povodom ove odluke oglasio se i pregovarač u ime sindikata Thorsten Groger koji je rekao kako će, ako se dogovor ne postigne do juna 2025. godine, Volkswagen imati velike probleme te će se suočiti sa značajnim povećanjem troškova.

“Ako izgubimo ovaj ugovor, na snagu će stupiti onaj koji je bio aktivan prije 1994. godine. Time je, između ostalog, predviđeno duže radno vrijeme uz punu naknadu plate, dodatne pauze ili veće doplate za prekovremni rad te rad subotom”, poručio je, prenosi Klix.ba.

Slični Članci