Od Aerodroma zaposlenima do 20.000 eura za stan

Odbor direktora Aerodroma Crne Gore usvojio je Pravilnik o finansijskoj podršci u rješavanju stambenih potreba i za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih. Dokument je usklađen sa Statutom i Kolektivnim ugovorom kompanije uz prethodno pozitivno mišljenje sindikalnih organizacija Aerodroma Podgorica i Aerodroma Tivat, saopštio je menadžment.

Pravilnik jasno definiše uslove koji moraju da budu ispunjeni da bi se ostvarilo ovo pravo, od kojih je ključni da zaposleni u kontinuitetu ima najmanje pet godina radnog staža.

„Iznos koji će se dodjeljivati kao podrška za rješavanje stambenog pitanja je maksimalno 20 hiljada eura, dok je iznos za poboljšanje uslova stanovanja najviše do sedam hiljada eura“, navodi se u saoopštenju.

Članovi menadžmenta nemaju pravo da konkurišu za finansijsku podršku po ovom osnovu.

“Usvajanje Pravilnika je prvi u nizu koraka koje smo preduzeli u cilju poboljšanja socijalno-ekonomskog statusa zaposlenih. To je rezultat zajedničkih napora reprezentativnih sindikalnih organizacija i organa upravljanja. Vjerujem da smo nadomak usvajanja novog Kolektivnog ugovora koji će dodatno osnažiti prava radnika, ali i zaštiti kompaniju od, do sada, velikih, a izlišnih troškova. Novi KU je logična posljedica, između ostalog, i tekuće rekordne ljetnje sezone na čemu smo zahvalni zaposlenima. Uvjereni smo da će unapređenje statusa zaposlenih biti dodatna motivacija da usluge koje pružamo putnicima i avio-kompanijama budu na višem nivou”, poručila je predsjednica OD, Jelena Maraš.

Izvršni direktor ACG, Roko Tolić kaže da svaka uspješna firma rezultate temelji na zadovoljnim radnicima.

„Ovo je korak u tom smjeru. Nije učinjeno ništa epohalno i znam da će biti onih koji će reći da jedna lasta ne čini proljeće, ali je ovo simbolično važan potez. Uskoro slijedi  potpisivanje novog Kolektivnog ugovora. Uprava i sindikati su usaglasili mišljenja, a sada čekamo odluku Vlade. Siguran sam da će ACG ostati jedna od najuspješnijih kompanija u državi“, izjavio je Tolić.

Predsjednik Sindikalne organizacije Aerodroma Podgorica, Slobodan Martinović očekuje  da javni poziv bude objavljen ubrzo jer zaposleni treba da dobiju ono što ih, kaže, sleduje.

„Istovremeno, naš današnji dogovor je model saradnje sindikata i menadžmenta u svim kompanijama. Imamo dobru saradnju sa izvršnim direktorom Rokom Tolićem i predsjednicom Odbora direktora, Jelenom Maraš i, stoga, vjerujem da ćemo ubrzo potpisati i Novi kolektivni ugovor, a sa njim će stići i povećanje plata koje čekamo od 2008. godine“, naveo je Martinović.

Slični Članci