Elektronske vozne karte sljedeće sezone

Elektronska onlajn kupovina voznih karata biće moguća početkom turističke sezone sljedeće godine, kazali su “Vijestima” u Željezničkom prevozu Crne Gore AD Podgorica,

Turisti iz Poljske i Ukrajine, sa kojima su “Vijesti” razgovarale na barskoj Željezničkoj stanici, kažu da je njihova najveća zamjerka to što se karte ne mogu kupiti onlajn. Njih je to iznenadilo, ispričali su, kao i to što ne postoji raspored i rezervacija sjedišta već svi mogu sjesti gdje žele. Oni su krenuli za Virpazar, koji su već jednom posjetili, a začudilo ih je i što nema blagajne na toj stanici pa kada je voz kasnio preko pola sata, nijesu mogli dobiti nikakvu informaciju.

Karte za autobus, ispričali su, mogu se kupiti onlajn, ali uz komplikacije – mora se odštampati karta koja je kupljena elektronskim putem, a koja košta 4,5 eura u jednom pravcu. Zbog velikih saobraćajnih gužvi, čeka se u koloni i do 45 minuta tokom turističke sezone.

Karte za voz ne mogu se kupiti na sajtu ŽPCG još, ali na tome se radi, kazali su iz tog preduzeća.

Željeznički prevoz Crne Gore AD Podgorica, kako je kazala Jelena Jovanović, PR menadžer Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), prepoznajući potrebu za modernizacijom usluge, planirao je proširenje informacionog sistema tako da se omogući onlajn prodaja karata.

Zbog toga, postupak javne nabavke za nabavku robe, proširenje informacionog sistema za prodaju karata novim kanalima prodaje i to prodaja putem interneta odnosno softver, prodaja i verifikacija karata putem mobilnih terminala, hardver i softver, sproveden je po otvorenom postupku.

“Ishod postupka je Odluka o izboru i zaključen Ugovor sa ponuđačem “Supra informatika” d.o.o. U pitanju su dvije partije. Partija 1, uvođenje onlajn prodajnih kanala i partija 2, prodaja i verifikacija karata preko mobilnih terminala u vozu”, ispričala je Jovanović.

Rok za realizaciju prve partije je osam mjeseci, a druge parije deset mjeseci od zaključenja ugovora, tako da se može očekivati da će ovaj sistem biti operativan u sljedećoj ljetnjoj sezoni na zadovoljstvo svih korisnika ŽPCG.

Građani i turisti koji su ovog ljeta putovali međugradskim prevozom, vozom ili autobusom, imali su brojne zamjerke: da se karta ne može kupiti karticom ili onlajn, da radnici na stanicama insistiraju da se karta kupi sitnim novcem, a odbijaju krupne novčanice. Iz Željezničkog prevoza Crne Gore to demantuju i tvrde da sve funkcioniše kako treba.

Baranka J. J. sa kojom su “Vijesti” razgovarale a koja svakodevno putuje vozom i autobusom do Podgorice u kojoj radi, tvrdi da je samo jednom bila u mogućnosti da kupi voznu kartu karticom na željezničkoj stanici u Baru. Pored toga, ispričala je da su na istom mjestu odbili da joj prodaju kartu zbog novčanice od 50 ili 20 eura i savjetovali je da je kupi u vozu, a na taj način je cijena karte skuplja za jedan euro.

Slični Članci