Bitcoin bankomati sve više na meti hakera

Bitcoin bankomati su sve prisutniji u Sjedinjenim Američkim Državama i, prema riječima nekih stručnjaka, na meti brzo rastućih prijetnji sajber kriminala. Bankomati koji posluju s bitcoinima slični su svojim gotovinskim verzijama: postoje PIN-ovi za pristup i naknade za podizanje.

Međutim, za razliku od gotovinskih bankomata, visoka vrijednost kriptovaluta čini ih glavnim metama hakera. Dakle, dok gotovinski bankomat smješten između grickalica i energetskih pića na benzinskoj pumpi možda neće privući mnogo pažnje, bitcoin bankomat privlači više interesovanja loših aktera.

“Jasno je da su ovi uređaji posebno ranjivi na fizičke i sajber prijetnje, što ih čini glavnom metom za hakere i lopove,” rekao je Timothy Bates, klinički profesor sajber bezbjednosti na Fakultetu za inovacije i tehnologiju Univerziteta u Mičigenu.

Bitcoin bankomati mogu biti osjetljivi na napade gdje hakeri instaliraju zlonamjerni softver na uređaje kako bi uhvatili privatne ključeve, ukrali sredstva ili manipulirali transakcijama, što je Bates naveo kao “posebno zabrinjavajuće za bankomate koji možda ne dobijaju redovna softverska ažuriranja ili sigurnosne zakrpe.” Mrežna ranjivost je takođe slaba tačka. “Ako mrežna komunikacija uređaja nije adekvatno obezbijeđena, napadači mogu presresti prenos podataka između bankomata i servera, što može dovesti do krađe podataka ili neovlašćenog pristupa,” rekao je Bates.

Bilo da se radi o hakerima ili prevarantima, vlada podiže uzbunu zbog bitcoin bankomata. Federalna trgovinska komisija izvijestila je ove sedmice da su incidenti prevara porasli za 1000% od 2020. godine.

Ironično, rizici bitcoin bankomata direktno su povezani sa njegovim prednostima, prema Joeu Dobsonu, glavnom analitičaru Mandianta, firme za sajber bezbjednost u vlasništvu Google Clouda. Bitcoin je decentralizovan, bez dozvole i nepromjenjiv.

“Transakcija se ne može poništiti ili opozvati ako su sredstva položena na pogrešnu adresu,” rekao je Dobson.

I dok mnogi kripto entuzijasti smatraju da je nedostatak regulacije bitcoina privlačan, to može biti problematično u vezi sa bankomatima.

“Ne postoji upravno tijelo unutar bitcoina koje bi odredilo ko može ili ne može upravljati bitcoin bankomatom, pa mnoge nezavisne organizacije upravljaju bankomatima,” rekao je Dobson.

Postoje i stari kriminalni trikovi koji bi se mogli poništiti u tradicionalnoj bankarskoj situaciji, ali u svijetu bitcoina to nije slučaj. Na primjer, neko bi mogao zlonamjerno ubaciti svoje lične podatke u gomilu uplata u banci, navodeći ljude da polože novac na njihov račun. “Sličan napad može se dogoditi s bitcoin bankomatima,” rekao je Dobson.

“Ako napadač kompromituje bitcoin bankomat, može promijeniti adresu novčanika primaoca (ili ‘broj računa’), čime efikasno krade sredstva korisnika.”

Izvor – seebiz.eu

Slični Članci