ECB u četvrtak vjerovatno spušta kamatne stope

Evropska centralna banka (ECB) vjerovatno će smanjiti kamatne stope u četvrtak kao uvod u potez SAD-a sljedeće sedmice, dok se globalni monetarni ciklus naginje prema sinhronizovanijem popuštanju.

Zvaničnici eurozone signalizirali su da će donijeti drugo smanjenje troškova zaduživanja, nakon julskog poteza, koji će pomno ispitati ulagači tražeći namjere kreatora politike za dalje korake kasnije ove godine. Najmanje još jedno smanjenje vjerojatno je 2024.

Zajedno s pomakom kamatne stope od 4. septembra od strane Banke Kanade, vrijeme sastanka ECB-a – nekoliko dana prije inicijalnog smanjenja Federalnih rezervi koje se očekuje 18. septembra – naglašava kako se velike napredne ekonomije sada više usklađuju dok se zvaničnici okreću podršci ekonomiji rast sada kada procjenjuju da su rizici inflacije izblijedjeli.

U eurozoni, ublažavanje ključne mjere rasta plata tokom drugog tromjesečja pomoglo je da ohrabri kreatore politike.

Slično tome, izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u koje bi trebalo da bude objavljen u srijedu mogao bi službenicima Fed-a ponuditi uvjeravanje da se inflacijski pritisci stabilizuju, na tragu podataka u petak koji su pokazali da zapošljavanje u SAD-u nije ispunilo predviđanja.

Za ulagače, pitanje koje visi nad ovomjesečnim sastancima je u kojoj mjeri takva smanjenja stopa najavljuju dublji ciklus popuštanja koji bi mogao ne samo ukloniti ograničenja u velikim ekonomijama, već ih i početi stimulisati, prenosi SEEbiz.

Slični Članci