Search
Close this search box.

Ključna sedmica za EU, zemlje koje teže članstvu i Ursulu von der Leyen: Slagalica u Briselu dobija svoj epilog

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ove sedmice bi trebala objaviti imena 26 komesara koji će činiti njen tim u novom mandatu, a u preraspodjeli pozicija posebno se ističe nekoliko sektora.

Odabir 26 komesara za Ursulu von der Leyen neće biti nimalo lak posao s obzirom na to da u ovom poslu predsjednica Evropske komisije mora uskladiti spol, pripadnost političkoj opciji te zemlju iz koje dolazi.

Uz sve to neminovno dolaze i lobiranja koja se odvijaju iza zatvorenih vrata, ali i u direktnim razgovorima između Von der Leyen i čelnika zemalja.

Iako će se najveća koplja definitivno lomiti oko pitanja komesara za ekonomiju, odbranu i energetiku, za Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje koje teže ka Evropskoj uniji svakako će najvažniji izbor biti onaj koji se odnosi na poziciju komesara za proširenje i susjedstvo.

Ovaj posao do sada je obavljao mađarski predstavnik Oliver Varhelyi, a predsjednica Evropske komisije naglasila je kako će ova pozicija u novom mandatu biti još važnija te da će imati posebnog povjerenika za proširenje Evropske unije.

Nakon izbora i raspodjele pozicija, iz Budimpešte su poručili kako žele da Mađarska zadrži ovo mjesto. Međutim, uzevši u obzir odnos Brisela i Orbanove vlade te kritike sa kojima se Varhelyi suočava u Evropskom parlamentu, za sada je jako teško očekivati da Ursula von der Leyen prihvati njegov novi mandat.

Jedno od imena koje se osim Varhelyija spominje je i ime Valdisa Dombrovskisa, latvijskog političara koji je u proteklom mandatu bio i potpredsjednik Evropske komisije.

“Baltičke zemlje se snažno zalažu da Ukrajina pristupi Evropskoj uniji. Kandidat iz zemlje srednje ili istočne Evrope bi mogao donijeti ključno znanje u ovom pogledu. Također, mogao bi se smatrati neutralnim u pogledu proširenja”, navodi Politico.

Pitanje izbora komesara za proširenje svakako je važno i za Bosnu i Hercegovinu s obzirom na to da će upravo ovaj komesar biti u najintenzivnijem kontaktu s domaćim političkim zvaničnicima.

Ono što Dombrovskisu eventualno ide u prilog za izbor na ovu poziciju je i to što bi u tom pogledu sarađivao i sa estonskom zvaničnicom Kajom Kallas koja bi u novom sazivu trebala zauzeti poziciju visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku koju je do sada obnašao Josep Borrell, prenosi Klix.ba.

Uzevši u obzir slična razmišljanja baltičkih zemalja u pogledu proširenja Evropske unije, svakako da je veza Dombrovskis – Kallas u tom pogledu mnogo stabilnija nego što bi to bio slučaj sa nekim drugim političkim opcijama.

Slični Članci