Drobnjak: Penzije će biti veće, zakoni garantuju redovnu isplatu

Povodom svakodnevne polemike o povećanju penzija, oglasio se direktor Fonda PIO Vladimir Drobnjak koji je kazao da će penzije biti sigurne i da neće doći do njihovog smanjenja već da mogu biti samo veće. On je ponovio da će najavljeno smanjenje doprinosa smanjiti prihode u budžetu Fonda PIO.

Međutim, on pojašnjava daje fiskalnom strategijom navdeen set mjera koje će nadomjestiti taj budžet.

“To će se nadomjestiti između ostalog uvođenjem poreza kada su u pitanju igre na sreću, oporezivanje nekretnina, uvođenje jedinstvene stope u turizmu od 15 odsto, markiranje goriva. Taj dodatni budžet Fonda PIO će biti popunjen i rastom zarada koje su sada najavljene, tako da će se proširiti poreska baza, smanjiće se siva ekonomija naveo je Drobnjak, za Portal RTCG.

Dodaje kako će penzije biti sigurne, jer se penzionerima garantuje zakonima redovna isplata penzija sredstvima iz budžeta.

Drobnjak je istakao da penzije u budućnosti neće biti manje iako će lični koeficijenti za određene kategorije stanovnika biti manje, a to su zarade koje su iznad 800 eura.

“Nije sporno ako se pojavljuje negativni lični koeficijent, jer on nije jedini paramentar koji se računa za obračun penzije”, dodao je on.

Drobnjak je ponovio da postoje još dva bitna parametra, a to su dužina radnog staža i vrijednost penzije za jedan lični bod, kazao je on ranije.

Izvor RTCCG

Slični Članci