Hakeri globalnu ekonomiju koštaju 445 milijardi dolara

Cyber kriminal globalnu ekonomiju godišnje stoji oko 445 milijarda dolara, a šteta od krađe intelektualnog vlasništva prelazi 160 milijarda dolara, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni danas.

Po podacima Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) cyber kriminal sve je učestaliji i šteti trgovini, inovacijama i konkurentnosti. Globalni gubitak iznosi između 375 i 575 milijarda dolara, pokazali su rezultati istraživanja koje je sponzorirala kompanija koja izrađuje programe za zaštitu na internetu McAfee.
“Cyber kriminal sprečava inovacije i usporava tempo globalnih inovacija smanjujući povrat ulaganja inovatorima i investitorima. Za razvijene zemlje cyber kriminal ima vrlo ozbiljne implikacije na zaposlenost”, kaže Jim Lewis iz CSIS-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najveće svjetske ekonomije podnose najveće gubitke, pokazalo je istraživanje, a SAD, Kina, Japan i Njemačka godišnje gube oko 200 milijarda. Gubici koji se odnose na lične informacije, poput hakovanih podataka s kreditnih kartica iznose oko 150 milijarda dolara.

Oko 15 posto ili oko 40 miliona stanovnika Sjedinjenih Država bar jednom u životu bilo je na udaru hakera pri čemu su im ukradeni lični podaci. U Turskoj je isti problem pogodio oko 54 miliona stanovnika, u Njemačkoj njih oko 16 milionna te više od 20 miliona u Kini.

Uprava McAfeeja u vlasništvu Intel Corpa tvrdi da sve bolja međunarodna saradnja počinje pokazivati rezultate te da se cyber kriminal postupno smanjuje.

Slični Članci