Savjet CBCG: Fiskalna stabilnost ključna za makro stabilnost

U Izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema, koji je danas usvojio Savjet CBCG, navodi se da određenu dozu zabrinutosti unosi i dalje relativno loš kvalitet kreditnog portfolija i pored određenog poboljšanja u prošloj godini.

»Finansijski rezultat na nivou sistema bio je pozitivan, uz gubitke dvije banke, koji su uspješno apsorbovani postojećim kapitalom i dokapitalizacijom«, saopšteno je iz CBCG.

Predstavnici Savjeta su kazali da ohrabruju rezultati ostvareni u prošloj godini u dijelu implementacije mjera fiskalnog prilagođavanja, skoro potpuno zaustavljanje davanja novih garancija i nastavak mjera u borbi protiv sive ekonomije.

Oni su dodali i da je na jačanje okvira za očuvanje finansijske stabilnosti u prošloj godini uticalo uspješno testiranje Plana za upravljanje finansijskom krizom, sprovedeno u oktobru i novembru u saradnji sa ekspertima iz Svjetske banke.

Savjet je usvojio i Godišnji izvještaj o radu CBCG, kao i izvještaje o stabilnosti cijena u prošloj godini i guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za februar.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

2013. obilježio ekonomski oporavak

U Godišnjem izvještaju o radu ocijenjeno je da su prošlu godinu obilježili ekonomski oporavak, stabilnost finansijskog sistema i implementacija sveobuhvatnih mjera fiskalne konsolidacije.

»Ekonomska situacija u Crnoj Gori je poboljšana u odnosu na prethodnu godinu, ali su i dalje prisutni brojni izazovi«, navodi se u Godišnjem izvještaju i dodaje da ekonomski indikatori ukazuju na pozitivne trendove u većini sektora privrede.

Bankarski sektor je, kako je saopšteno, stabilan, solventan i likvidan, iako je i dalje prisutno visoko učešće nekvalitetnih kredita i neadekvatan nivo kreditne aktivnosti kojim bi se značajnije podstakao razvoj privrede i nova zaposlenost.

U Izvještaju je konstatovana odlučnost države u pravcu preduzimanja raspoloživih mjera, posebno u suzbijanju sive ekonomije, kako bi se budžetski deficit i javni dug održali u okvirima koje propisuju Mastrihtski kriterijumi.

Analiziran je i makroekonomski ambijent u kojem je sprovođena monetarna politika, date su ovogodišnje makroekonomske projekcije, kao i Politika CBCG sa smjernicama za njeno ostvarivanje u ovoj godini.

CBCG je, kako se navodi u izvještaju, prošle godine bila usmjerena na očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, uključujući podsticanje i održavanje zdravog bankarskog sistema i sigurnog i efikasnog platnog prometa. Ključne aktivnosti CBCG odnosile su se na preventivno djelovanje, stabilizaciju i jačanje bankarskog sektora i uvođenje mehanizama kojima bi se osnažila zdrava konkurencija i očuvao poslovni ambijent.

Regulatorne aktivnosti CBCG bile su usmjerene na dalju harmonizaciju regulatornog okvira sa pravnim tekovinama EU, implementaciju međunarodnih računovodstvenih standarda i prudencijalnih standarda i kreiranje normativnih uslova za dobrovoljno restrukturiranje finansijskog duga.

Inflacija bila značajno niža nego u Eurozoni

U Izvještaju o stabilnosti cijena ocijenjeno je da su potrošačke cijene u prošloj godini zabilježile dezinflatorni trend, kao i da je godišnja stopa inflacije od 0,3 odsto bila 4,8 procentnih poena niža u odnosu na prošlogodišnju stopu rasta.

Inflacija je, kako je saopšteno, bila značajno niža nego u eurozoni, EU i pojedinim zemljama regiona. Većina banaka i anketiranih preduzeća očekuje da će godišnja stopa inflacije kretati između dva i tri odsto u ovoj godini.

»Modelska procjena inflacije ukazuje da će se u ovoj godini inflacija kretati u rasponu od minus 0,5 odsto do 2,2 odsto, dok će prema ekspertskoj na kraju ove godine biti u rasponu od nula do tri odsto«, navodi se u izvještaju.

U Izvještaju guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za februar ocijenjeno je da su aktivnosti regulatora u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

»Fnansijski sistem je stabilan, a nivo sistemskog rizika i dalje umjeren. Crnogorska ekonomija je izašla iz recesije, što potvrđuju preliminarni podaci Monstata o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto u prošloj godini i raspoloživi podaci o kretanjima u većini sektora u prva dva ovogodišnja mjeseca«, navodi se u Izvještaju.

Godišnji izvještaj o radu dostavlja se Skupštini na razmatranje, a ostali u cilju informisanja.

Parlamentu će, radi upoznavanja, biti dostavljen i Godišnji finansijski izvještaj sa mišljenjem nezavisnog spoljnjeg revizora, kao dio Godišnjeg izvještaja o radu CBCG.

Slični Članci