I ubuduće bez platnog prometa sa Srbijom

Centralnoj banci do sada nije upućena nijedna pismena inicijativa crnogorskih banaka za uključivanje u klirinški način plaćanja, saopštio je ministar finansija Radoje Žugić. On je juče u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta  Milana Kneževića, rekao da bankari smatraju da predloženi sistem kliringa ne obezbjeđuje nikakve prednosti u pogledu brzine i smanjivanja troškova u odnosu na klasični način plaćanja.

– U postojećim uslovima crnogorske poslovne banke obavljaju platne naloge prema bankama u Srbiji i Bosni i Hercegovini i drugim državama preko stranih korespodentskih banaka, dominantno njemačkih – rekao je Žugić.

On je dodao da Crna Gora nema uspostavljen direktni platni promet ni sa jednom zemljom iz okruženja, ni šire.

– Ukoliko poslovne banke u budućem periodu iskažu interesovanje za uspostavljanje platnog prometa sa Srbijom, Vlada će pružiti punu podršku za uspostavljanje regionalnog sistema plaćanja, koji doprinosi smanjenju troškova za obavljanje tih platnih transakcija – kazao je Žugić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Knežević je pitao Žugića da li je neuspostavljanje platnog prometa sa Srbijom politički motivisano ili i on smatra da platnog prometa sa Srbijom neće biti zbog različitih valuta, kako je to ranije saopštio viceguverner CBCG Nikola Fabris.

Žugić je podsjetio da su, u cilju uspostavljanja sistema koji će omogućiti jeftiniji, efikasniji i brži platni promet između pojedinaca i kompanija, guverneri centralnih banaka Srbije, BiH i Crne Gore zaključili u septembru 2007. godine Sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja, jedini te vrste.

Na planu implementacije sporazuma CBCG je, kako je rekao Žugić, blagovremeno obezbijedila sve neophodne pravne, tehničke, organizacione, kadrovske i druge preduslove uključivanja crnogorskih banaka u kliring međunarodnih plaćanja.

Nakon toga su, 2007. i 2008 godine, održana dva sastanka.

– CBCG je blagovremeno dostavila svim crnogorskim bankama ugovor o učešću u kliringu međunarodnih plaćanja na razmatranje i potpisivanje. Tada su samo Erste i Komercijalna banka iskazale interesovanje za korišćenje tog sistema u međusobnim plaćanjima između tri države – saopštio je Žugić.

Prema njegovim riječima, do operacionalizacije klirinškog načina plaćanja tokom 2008. godine nije došlo, jer su banke koje su potpisale ugovor odustale od prvobitno iskazanog interesovanja.

– U međuvremenu je nastao period globalne finansijske krize, što je dodatno usporilo čitav projekat i interesovanje potencijalnih učesnika u kliringu međusobnih plaćanja – ocijenio je Žugić.

On je dodao da je u martu 2011. godine ponovo aktuelizovano pitanje kliringa i zaključeno da se pokrenu aktivnosti na animiranju klijenata za uključivanje u taj sistem.

– U cilju realizacije tog zaključka CBCG je u saradnji sa Narodnom bankom Srbije organizovala krajem juna iste godine još jedan sastanak sa predstavnicima crnogorskih banaka radi upoznavanja sa osnovnim rješenjima koja se odnose na kliring međunarodnih plaćanja u razmjeni sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom – naveo je Žugić.

Aktuelizacija pitanja, kako je zaključio, nije doprinijela promjeni stava crnogorskih banaka sa početka 2008. godine.

pobjeda.me

Slični Članci