Nema dogovora o reformi svjetske trgovine

Maratonski razgovori o prvoj obimnoj reformi globalne trgovine u okviru Svjetske trgovinske organizacije /STO/ okončani su rano jutros bez dogovora o tekstu za ministre na sastanku na Baliju sljedećeg mjeseca.

Sudbina sporazuma koji bi trebalo da uskladi carinske procedure i ubrza globalnu trgovinu sada je dovedena u pitanje, jer nije sigurno da će ministri trgovine prevazići neslaganja kada se sretnu na konferenciji STO na Baliju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međunarodna trgovinska komora saopštila je da bi dogovor donio 960 milijardi dolara svjetskoj ekonomiji i stvorio 21 milion radnih mjesta, od čega 18 miliona u zemljama u razvoju.

Takođe bi se obnovilo povjerenje u STO kao međunarodni forum za pregovore o trgovini.

Predloženi sporazum obuhvata elemente pregovora iz Dohe, koji su počeli 2001. godine, ali u narednih deset godina nisu rezultovali sporazumom.

Generalni direktor STO Roberto Azevedo okupio je predstavnike 159 država na maratonskim pregovorima koji su trajali deset sedmica u Ženevi, ali je završni sastanak okončan jutros bez dogovora.

Član holandske misije u STO Tako Stoples napisao je na „Tviteru“ da je Azevedo „zatvorio sastanak jednostavnim zahvaljivanjem svima“. „Tekst nije spreman“, napisao je holandski zvaničnik.

Izvori upućeni u sastanak kažu da je dogovor bio blizu i da su pregovori bili veoma teški. Ponekad se satima pregovaralo je jednom jedinom paragrafu teksta, koji na kraju nije usaglašen.

Slični Članci