Prednosti i nedostaci verzije iOS 7

Appleov operativni sistem iOS 7 koji je sada dostupan za preuzimanje donio je mnoge promjene na mobilnu platformu, a dostupan je za iPhone 5, 4S i 4 modele, odnosno iPad 2, 3 i 4, kao i iPad mini, te petu generaciju iPod touch uređaja.

Da biste omogućili nadgradnju iOS-a potrebno je da u opcijama za podešavanje (Settings) pronađete polje General i kliknete na Sistem Update. Update zahtijeva Wi-Fi konekciju i punu bateriju, odnosno da prilikom nadgradnje uređaj držite priključen na punjač.

Neposredno nakon što je lansirana nova verzija operativnog sistema veliki broj aplikacija omogućio je i ažuriranja za svoje postavke, zbog čega je korisnicima nakon nekih sat vremena razlike izgledalo kao da koriste sasvim novi uređaj. Kao i svaka izmjena i nadgradnja i dolazak sedmog po redu iOS-a bio je razlog da se jednima promjene svide, a drugima da negoduju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Reakcije korisnika

Sam iOS7 i nije donio toliko razloga za nervozu koliko nemogućnost usklađivanja sa mrežnim parametrima operatera, što je kod većine korisnika u Crnoj Gori profunkcionisalo tek krajem dana. No i izvan subjektivne ocjene korisnika i ova nadgradnja donijela je brojne prednosti i određene, manje, nedostatke u odnosu na prethodnu verziju, a one se u najvećoj mjeri odnose na developere aplikacija.

Ukoliko ste se već bavili kreiranjem aplikacija na nekoj od prethodnih verzija iOS-a, prvo što ćete uočiti je da su se autori prije lansiranja nadgradnje na sedmu verziju fokusirali na kombinovanje stabilnosti sistema sa visokim performansama, nudeći developerima brojne korisne alatke za kreiranje brzih i moćnih aplikacija koje će će korisnici smatrati upješnim i korisnim.

Promjena dizajna

Novi iOS dizajniran je i tako da kod developera probudi novu kreativnost i produktivnost, a promjene se odnose na novu upotrebu čistije palete boja, jasnije fontove, kursore i oznake za tastere na displeju koje su sada tanje, oštrije i uočljivije. Mnogi će ocijeniti da je izostanak 3D varijanti i upotreba „ravnijih” oznaka i ikonica možda čak i pretjerano minimalitička, ali je vodeći dizajner Applea Džonatan Ajv po svemu sudeći insistirao na jednostavnosti, pa se od developera očekuje da i to imaju na umu.

Osim stilskih, iOS 7 donio je i sistemska rasterećenja, efikasnije performanse procesora, kao i omogućavanje multitaskinga na uređaju. Ovo znači da su aplikacije za iOS 7 znatno efikasnije i da mogu pozadinski funkcioniati dok uređaj nije u aktivnoj upotrebi bez negativnog uticaja na sistem, kao cjelinu.

Podstiče konkurentnost

Pomak ostvaren na novom iOS-u pozitivno djeluje i na cijelu tehnološku industriju tako što podstiče takmičarski duh kod programera i za krajnji rezultat ima kvalitetnije aplikacije i servise. S obzirom da će se budućnost savremene tehnologije, ali i brojni servisi, polazeći od bankarstva, prodaje, pa do oglašavanja i medija u konačnici svesti na aplikacije, iOS 7 je izvanredna polazna osnova za uspostavljanje kvalitetnijih platnih, informativnih i sigurnosnih sistema.

Uz iOS 7 došla je i bolja podrška za najpopularnije društvene mreže. Prije svega, svaki sadržaj je sada još jednostavnije nego prije podijeliti sa drugim korisnicima, sa svega dva klika. Ovo bi moglo biti od ključnog značaja za poslovni svijet koji informacije o svojim novim proizvodima i uslugama želi da objavi što većem krugu korisnika, a društvene mreže su upravo jedan od načina.

iOS 7 donosi i mnogo bolje iCloud opcije, a tu je i AirDrop funkcija za dijeljenje sadržaja sa korisnicima drugih Appleovih uređaja, kao i poboljšana grafika na korisničkom interfejsu. Omogućeno je i unapređenje za peer-to-peer i mrežnu sigurnost, kao i bolje performanse  Wi-Fi i Bluetooth konekciju i transfer fajlova. Takođe, kada uređaj povežete sa računarom putem kabla, na displeju se od sada pojavljuje pitanje da li dozovoljavate da računar ima podacima sa uređaja.

Dvostruki posao za developere

Ono što je, međuim, izazov za developere jete da aplikacije koje budu kreirali prilagode i prefinjenostima iOS-a 7, ali i starijim verzijama operativnog sistema, budući da neće svi korisnici željeti ili u dogledno vrijeme imati nadgradnju. Kreiranje aplikacije za Appove uređaje biće u ovom slučaju nešto koplikovanije, jer, budete li željeli da dovolji dva potpuno različita načina rada, biće neophodno da je podredite određenim programskim kontradiktornostima, kako bi se zadržale postojeće i doprl do novih baza korisnika. Važno je imai na umu da je dizajniranje aplikacija koje su kompatibilne sa više oprativnih sistema jednostavno skuplje, a naročito u ranoj fazi, s obzirom na rizik, uložena sredsva bi se mogla vratiti u mnogo manjoj mjeri.

Stariji iOS uređaji

Iako je iOS 7 kompatibilan sa uređajem iPhone 4, na njemu je sistem znatno sporiji u odnosu na dinamiku kojom funkcioniše na „petici“. Ovo je važno imati na umu naročito nakon što Apple svakog kvartala objavi podatke o prodaji u kojima se navodi da je isporučen sve veći broj uređaja starije generacije. Za Apple je karakterističan jedan trend – nakon što kompanija lansira novi uređaj poveća se broj isporuka starijih verzija.

Nakon izlaska „petice“ isporučena je još već količina uđaja iPhone 4 i 4S, budući da im cijene tek tada budu snižene, a oni koji ne mogu da priušte novitet ipak ne odusaju od „jabuke“, pa im ovo predstavlja izvanrednu priliku za kupoviu. Ova trend je naročito primjetan u posljednje dvije godine Appeovog poslovanja, a znatno se odrazio i na finansijske rezultate kompanije – prodaja je rasla, a prihodi su opadali. Za developere je, dakle, ovo još jedan signal da ptoji veliki broj onih koji neće tek iz čiste znatiželje preći na iOS 7, jer nakon što se pčuje da, iako kompatibilna, nova verzija ne funkcioniše besprekorno na „četvorci“, preuzimanja će bii manje nego što se sada očekuje.

Ramon Liams, IDC: Ovo je veliki test za Apple

Platforma dolazi za više od 200 novih opcija, unaprijeđenim multitaskingom i značajnim redizajnom. Prema ocjeni analitičara kompanije IDC Ramona Liamsa, iOS 7 nudi drugačiji i izgled i osjećaj prilikom korišćenja.

– Korisnici će morati da razmisle kako da urade nešto na uređaju – rekao je Liams, najavljujući da će iOS 7 biti ključni test za Apple.

Prema njegovom mišljenju, novi modeli iPhonea nisu uspjeli da oduševe korisnike.

– Informacija o utisku koja je došla do mene je da su novi uređaji dobri, ali da će korisnici sačekati modele iz naredne godine – istakao je on.

pobjeda.me

Slični Članci