Upoznajte Fiatov model 500L Trekking (FOTO)

FIAT je ove nedjelje na svečanosti u Kragujevcu, ali istovremeno i u Italiji, održao promociju dva nova modela, 500L Living i 500L Trekking, koji će se ovog ljeta naći u prodajni salonima. Tim povodom, objavljeni su tehnički detalji i novi set fotografija ova dva automobila.

Italijanski proizvođač nastavio je realizaciju svog plana da kupcima ponudi široku paletu modela u okviru porodice “500”. U pitanju su dva nova automobila različitog karaktera, ali sa istim zajedničkim korjenima koji se, kao i kod standardnog modela 500L, nalaze u FIAT-u 500.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Što se tiče drugog novog FIAT-ovog modela, 500L Trekking on se od standardnog FIAT-a 500L izdvaja već na prvi pogled po izgledu spoljašnjosti. U pitanju su dodaci karakteristični za takozvane “cross” automobile, poput zaštitnih elemenata na donjem dijelu karoserije, branicima, lukovima oko točkova i na sajtnama.

S obzirom da je zamišljen kao rekreativno vozilo koje će često silaziti sa asfalta, Trekking ima i više podvozje i to za 10 odsto u odnosu na FIAT 500L, što kao rezultat daje klirens od 145 mm.

U unutrašnjosti, nova tkanina za sjedišta dolazi sa umecima od eko-kože. Kupci će moći da biraju između dvije kombinacije: tamno sive tkanine sa kožnim umecima koja asocira na enterijer terenca, ili crne tkanina sa bijelim umecima, koja automobilu daje urbaniji izgled.

FIAT 500L Trekking proizvodiće se u sedam različitih boja karoserije – Cappuccino bež, Cinema crna, Moda siva, Gelato bela, Toscana zelena, Amore crvena i, najnovija, Sorrento žuta – u kombinaciji sa crnim ili bijelim krovom, što ukupno čini 17 mogućih kombinacija.

Kontrolna jedinica koristi posebne algoritme za kontrolu i upravljanje kočionim sistemom kako bi elektronski stimulisala samoblokirajući elektromehanički diferencijal. Optimizovan softver i činjenica da se sila primjenjuje preko redovnog (hidrauličkog) kočionog sistema, čini dejstvo sistema naprednijim u odnosu na konvencionalne sisteme.

Ovaj sistem nudi i prednost mnogo manje težine, a uključuje se pomoću prekidača na instrument tabli i može da radi na brzinama do 30 km/h.

Kada bilo koji od pogonskih točkova ima nisko, ili nulto oslanjanje, kontrolna jedinica opaža proklizavanje pogonskog točka i daje komandu hidrauličkom sistemu da zakoči točak sa slabijim oslanjanjem, na taj način prebacujući pogon na točak koji se jače oslanja na put. To olakšava upravljanje vozilom, održava stabilnost pravca i kontrolu i obezbjeđuje optimalnu vuču, čak i na neravnim terenima sa slabim oslanjanjem.

Na zahtjev, u 500L Trekking se može ugraditi i City Brake Control sistem, koji je nedavno osvojio Euro NCAP Advanced nagradu za bezbjednost. City Brake Control uređaj, pri brzinama ispod 30 km/h, u zavisnosti od određenih parametara kao što su dinamika vozila, ugao upravljanja, položaj i pritisak na papučicu gasa – može da doprinese da se u potpunosti izbjegne sudar, ili da minimalizuje posljedice neizbježnog sudara.

FIAT 500L Trekking biće dostupan, zavisno od tržišta, sa sljedećim motorima: 1.4 16v sa 95 ks, 0.9 TwinAir Turbo sa 105 ks, 1.6 MultiJet II sa 105 ks i 1.3 MultiJet II sa 85 ks (takođe u sa opcijom Dualogic automatskog menjača).

Ključno svojstvo FIAT-a 500L Trekking je Traction+ sistem (uključen u standardnu opremu) koji poboljšava oslanjanje na neravnim, klizavim površinama. U FIAT-u kažu da je on ujedno i jeftiniji i ima manju emisiju izduvnih gasova u odnosu na konvencionalni pogon 4×4.

Traction+ sistem koristi napredan hardver koji je prisutan na automobilima opremljenim sa ESC funkcijom, ali predstavlja mnogo više od proste nadogradnje osnovnog sistema.

 

Slični Članci