Ovo je najmoćnija žena svijeta

“Jelin je postala najmoćnija žena u istoriji. Preuzimanje vođstva FED-a će to zacementirati“, riječi su kojima je Business Insider opisao vjerovatnu novu šeficu.

Ta moćna kontroverzna finansijska institucija, privatna centralna banka SAD – a, ostaće, bar prema najavi predsjednika Obame, uskoro bez glavnog čoveka Bena Bernankea.

Sadašnji predsjednik Uprave federalnih rezervi SAD (Fed) Ben Bernanke se, kako procjenjuju analitičari u Vašingtonu, skoro sigurno neće se kandidovati za novi, treći, mandat na toj funkciji, a kao njegov najvjerovatniji nasljednik za sada se pominje aktuelna potpredsjednica američke centrobanke Dženet Jelin.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

67 – godišnja profesorka ekonomije Dženet Jelin biće prva žena na čelu te institucije. U konkurenciji se pominju i Lorens Samers svojevremeni pomoćnik predsjednika Bila Klintona i Baraka Obame i Timoti Gajtner bivši glavni sekretar trezora.

Jelin je prvi put radila u FED – u još 1977. i 1978. godine kao ekonomista pri Odboru guvernera, a tamo je upoznala i svog supruga Džordža Akerlofa, budućeg nobelovca .

Devedesetih je savjetovala predsjednika Klintona, tačnije, bila je predsjednica Savjeta ekonomskih savjetnika, nakon što je to mjesto napustio nobelovac Džozef Stiglic. Ali, najveći dio karijere provela je u FED – u , a od 2010. godine je potpredsjednica uprave Federalnih rezervi.

Poznata je kao smirena i metodična osoba, koja je zastupala politiku stabilnih kamatnih stopa, povećavanja zaposlenosti i fleksibilnosti radne snage, nasuprot politici zadržavanja nivoa cijena , odnosno nulte inflacije .

Jelin važi za pristalicu agresivne monetarne politike kojom je, kako se jednodušno priznaje u američkoj stručnoj javnosti, ekipa koju sada predvodi Bernanke uspjela u mnogome da ublaži teške posljedice izazvane globalne finansijske krize, u ljeto 2008. godine.

Ukoliko bi uspjela da postane novi predsjednik Fed-a Jelin bi bila prva žena na tom položaju u stogodišnjoj istoriji američke centrobanke. 

Ona je, inače, imala i bogatu unverzitetsku karijeru i bivši je profesor ekonomije na prestižnom kalifornijskom uverzitetu u Berkliju, a radila je prije toga i kao asistent profesora na Harvardu. Zbog svoje angažovanosti u Fedu još od sedamdesetih godina prošlog vijeka eksperti je smatraju vrlo izglednim kandidatom za nasljednika Bernanikija, prenos B92.

Slični Članci