Zanimljive činjenice o najpoznatijem napitku na svijetu

Američki farmaceut dr. John Pemberton 1886. godine kuvao je u svom bakrenom loncu kopiju francuskog vina zvanog kola, pri čemu je napravio prvu Coca-Colu, najpoznatije svjetsko bezalkoholno piće od biljnih ekstrakata.

U početku Coca-Cola nije bila gazirana, niti je nosila svoje svjetski poznato ime, koje je, iza izraza OK, druga najpoznatija riječ na svijetu, prenosi Večernji list.

Pemberton je u svoju ‘mješavinu’ dodao ugljendioksid jer je gazirana voda u to vrijeme u SAD-u bila vrlo popularna, te je piće počeo prodavati po cijeni od 5 centi po čaši u jednoj apoteci, no uskoro je udio u svojoj kompaniji, a kasnije i ekskluzivna prava na ime i recept, prodao Asi Griggsu Candleru koji je 1892. osnovao The Coca Cola Company, kompaniju koja i danas proizvodi popularnu Colu.

Ta kompanija danas proizvodi više od 3500 pića ( oko 500 brendova) i da svaki dan pijete po jedno trebalo bi vam oko devet godina da ih sve probate.

Da svaku kap Coca Cole koja je ikada proizvedena stavite u boce od 2,5 decilitara i poređate ih uzdužno jednu uz drugu, činile bi “lanac” toliko dug da bi do Mjeseca i natrag mogle “ići” više od dvije hiljade puta.

Crveno bijeli logo Coca Cole prepoznaje 94 posto svjetskog stanovništa, a u oglašavanje kompanija ulaže više nego Microsoft i Apple zajedno.

Meksikanci su najveći konzumenat ovog pića s prosječno popijenih 665 Coca Cola ( 2,5 decilitara) godišnje, dok začudo, Amerikanci “zaostaju”  sa 399, Britanci s 202, Kinezi s 32 i Indijci s 9. Kada se zbroji, to je ukupno 642 “porcija.pića” godišnje, a opet manje od Meksikanaca.

Za Colu se proizvodi 300 hiljada tona aluminija za limenke samo za američko tržište što čini 17,4 posto ukupne američke proizvodnje aluminija.

Slični Članci