Odbor prihvatio prijedlog o zaštiti dužnika

Odbor za finansije i bužet Skupštine Crne Gore prihvatio je danas predlog Zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga, koji je ranije Skupštini predala Liberalna partija preko poslanika Andrije Popovića, a u saradnji sa nevladinom organizacijom Bankarski građanski ombudsman.

Kako je pojašnjeno, ovim zakonom uređuju se prava potrošača koje pružaju banke i davaoci finansijskog lizinga, kao i uslovi i način ostvarivanja i zaštite tih prava.

“Posebna važnost ovog Zakona jeste u tome što će detaljno regulisati oblast koja je, zbog mogućnosti proizvoljnog tumačenja postojećih normi, godinama produkovala probleme ogromnom broju građana i građanki koji, sa druge strane, nijesu imali efektivne mehanizme pravne zaštite. Broj tih slučajeva kreće se od 40 do 50.000 građana koji su bukvalno nastradali u nekoliko posljednjih godina zbog nesređenog finansijskog tržišta. Ovaj zakon ima 48 članova, a rađen je po uzoru na neke zemlje iz okruženja, u saradnji sa nevladinim organizacijama, u čemu je poseban doprinos dala NVO Bankarski građanski ombudsman”, kazali su iz Libealne partije.

Iz LPCG su istakli da su ohrabreni ažurnošću ostalih poslaničkih klubova i poslanika koji su, nedugo nakon predavanja Zakona u proceduru, usvojili takav prijedlog na matičnom Odboru.

“Zato vjerujemo da će ovaj Zakon čiji je značaj za sve građane nemjerljiv, dobiti i potrebnu većinu svih poslanika na plenarnom zasijedanju Skupštine Crne Gore”, naveli su iz ove partije.

Slični Članci