Više američkih turista u Hrvatskoj zbog jakog dolara

Jaki dolar za turizam dolazi kao naručen. Osim što Hrvatska Amerikancima postaje jeftinija onoliko koliko je dolar ojačao, sve se događa nakon mjeseci intenzivne promocije Hrvatske u toj zemlji, piše Večernji.hr.

– Na više Amerikanaca računali smo i prije ovakvog razvoja događaja s dolarom. Posjete iz te zemlje posljednjih nekoliko godina raste. Slično je i s Kanadom pa su Amerikanci i Kanađani već lani našem turizmu donijeli gotovo milion noćenja. U međuvremenu smo snažno pojačali aktivnosti na tom tržištu, dobili uistinu puno pažnje, pogotovo akcije vezane uz Super Bowl, kada smo trenera pobjedničke ekipe, koji je hrvatskog porijekla, pozvali na ljetovanje u zemlju predaka. Jaki dolar sada može samo dodatno pomoći – kaže ministar turizma Hrvatske Darko Lorencin, koji podsjeća da kreću i direktni avioletovi iz Toronta za Zagreb.

Zadovoljni su i hotelijeri, koji priželjkuju da sve brojniji Amerikanci možda nadomjeste i manjak Rusa.

– Jednostavno, s jakim dolarom Amerikancima postajemo povoljniji, a onda i konkurentniji – kaže Željko Miletić, direktor hotela Lapad u Dubrovniku, koji je tradicionalno omiljena destinacija američkih turista.

– Jaka je i funta, tako da isto vrijedi i za britanske goste. Rusa će opet biti znatno manje te i te kako trebamo svakog novog gosta – zaključuje Miletić.

Hrvatsku je, inače, lani posjetilo nešto više od 266.000 turista s američkim pasošem, 17% više nego godinu prije, a nastavi li taj trend u 2015., moglo bi ih biti barem 30.000 više.

Slični Članci