Nedjelja odluke za naftnu budućnost

Terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, uoči ovonedeljnog ključnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). Na tom sastanku će se razgovarati o potencijalnom smanjenju proizvodnje tog energenta, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u januaru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 31 cent na 76,82 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za januarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupeo 37 centi na 80,73 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Sve oči su sada uprte na ovonedeljni sastanak OPEK-a u Beču i na to kako će članice reagovati na pad cijena nafte”, izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije “Filip fjučers”, Danijel Ang, i dodao da je tržište podijeljenog mišljenja oko akcija koje će naftni kartel preduzeti.

Prema njegovim riječima, investitori takođe iščekuju podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD i Njemačke za treći kvartal, koji bi, kako je najavljeno, trebalo da budu objavljeni sjutra.

Slični Članci