Slovenačke banke godinu završile sa 151,8 miliona eura dobiti

Slovenačke banke lani su ostvarile ukupnu neto dobit od 151,8 miliona eura, objavila je u utorak centrlna banka, a kao glavni razlog takvog rezultata navodi smanjenje troškova rezervacija za loše kredite koji su prethodnih godina bili ključni razlog gubitaka.

Rezervacije koje su banke morale napraviti kako bi zaštitile bilanse od rizika loših kreditnih plasmana iz vremena prije ekonomske krize, iznosile su u 2014. godini 650 miliona eura, a lani su smanjene na 238 miliona eura.

Bruto prihodi slovenčkog bankarskog sektora u 2015. godini od 1,12 milijardi eura bili su međutim za 9,1 posto manji nego u prethodnoj godini.

Zbog planiranog restrukturiranja banaka koje su u vlasništvu države, svota ukupnog bilansa banaka u Sloveniji lani je takođe smanjena za 3,4 posto i iznosila 37,41 milijardu eura, navodi u analizi rezultata banaka slovenačka centralna banka.

Krediti koje su banke odobrile privredi lani su pali za 11 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosili su 8,26 milijardi eura, dok su krediti građanima odnosno domaćinstvima povećani za 1,2 posto, na 8,43 milijarde eura. Tome je, kako navodi centralna banka, najviše pomogao rast stambenih kredita.

Depoziti u bankama lani su povećani za 2,9 posto, na 25,14 milijardi eura pri čemu su rasli depoziti kompanija i domaćinstava, dok su depoziti države smanjeni za 10,3 posto.

Prema ocjeni slovenačke centralne banke, kvalitet portfolija banaka lani je poboljšana, pa su imale za dva posto manje kreditnih plasmana čije je servisiranje kasnilo za više od 90 dana. Među kreditima odobrenim privredi 15,4 posto potraživanja vode se kao loši krediti odnosno nenaplativa potraživanja.

Slični Članci