Wall Street: Oštar pad Nasdaqa, rasprodaja u tehnološkom sektoru

Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite povukli su se u srijedu jer se nastavila rotacija visoko letećih tehnoloških dionica u dionice koje su osjetljivije na kurs.
Široki S&P 500 trgovao se 1,3% manje. Tehnološki bogat Nasdaq pao je za 2,6%.

Dow Jones Industrial Average je dodao 190 bodova, ili 0,5%, podstaknut povećanjem od više od 4% u UnitedHealthu nakon što je Wall Street porastao na pozadini njegovog snažnog izvještaja o zaradi. To se nadovezuje na rast od više od 700 poena u utorak, koji je označio najbolji dan za blue-chip indeks za više od godinu dana.

Nastavak pada dionica megacap tehnologije opteretio je S&P 500 i Nasdaq. To označava preokret nakon čudovišnog skupa tehnoloških dionica ove godine usred ludila vještačke inteligencije.

Informacijska tehnologija i komunikacijske usluge bile su dva sektora s najlošijim rezultatima S&P 500 indeksa. Cilj je pao za skoro 6%, dok su veliki tehnološki rivali Apple, Netflix i Microsoft pali za više od 1%.

Akcije poluprovodnika su se posebno borile. Bloomberg News je izvijestio da Bajdenova administracija razmatra strožija ograničenja trgovine ako kompanije nastave da odobravaju Kini pristup tehnologiji proizvedenoj u SAD-u.

VanEck Semiconductor ETF (SMH) je pao za više od 6% nakon izvještaja. Dionice Nvidia i Taiwan Semiconductor kotirane na američkim berzama potonule su za više od 6%, odnosno 2%.

Russell 2000 pao je za 1%, dovodeći njegov petodnevni pobjednički niz u opasnost. Ipak, indeks fokusiran na malu kapitalizaciju popeo se skoro 10% u proteklih pet trgovačkih dana kako se oporavak tržišta širio.

Seebiz.eu

Slični Članci