Doprinosi za Fond PIO se ne ukidaju, samo smanjuju

Fiskalna strategija biće na javnoj raspravi za 15-tak dana, a objediniće, kako je najavio premijer Milojko Spajić, mjere neophodne za realizaciju programa Evropa sa 2. Suština, bar za sada poznate javnosti, je da će se smanjiti poreska opterećenja na rad, a doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje biti manji, ali ne i ukinuti. Finansiranje Fonda ostaje isto. Ovakve poruke stigle su iz Vlade nakon što u parlamentu nije održan premijerski sat.

“U dogledno vrijeme ne planiramo korišćenje drugog penzionog stuba koji podrazumijeva da zaposleni uplaćuje doprinose za penzijsko invalidsko osiguranje”, najavio je premijer.

Najavljena fiskalna strategija, konkretno korekcija opterećenja za rad, znači, pojašnjava predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica, preraspodijelu unutar bruto zarada, odnosno smanjenje doprinosa i uvećanje neto plata.

Mikavica: Nadam se da se neće pribjeći povećanju PDV-a ili nekih drugih mjera

“Što nije suštinski manji izdatak za poslodavca, jeste boljitak za zaposlene, indirekto bokjitak i za poslodavca koji će imati zadovoljnijeg radnika, ali nijesmo sigurni da li će kompenzacija ili kontramjere koje bi trebalo da prati smanjenje izdataka u Fondu PIO, možda na dodatni način opteretiti poslodavca. Toga se plašim. To je neizvjesnost koju još uvijek ne poznajemo. Nadam se da se neće pribjeći povećanju PDV-a ili nekih drugih mjera koje bi dodatno ugrozile konkurentnost crnogorske privrede, već da će to biti jedan set zakonskih rješenja koja će podići obim ekonomije, koja će omogućiti širi poreski zahvat u smislu smanjenja sive ekonomije, većeg sveobuhvata poreskih obveznika, novih ekonomskih aktivnosti koje će generisati taj prihod koji se očekuje eventualnim smanjenjem izdvajanja Fondu PIO”, kaže Mikavica.

Unije poslodavaca stava su da se poslanici ne bave važnim ekonomskim pitanjima da prijedlozi zakona poput popisa poljoprivrednih domaćinstava ili izmjene propisa o neradnoj nedjelji već dugo stoje u proceduri. Zanemaruju se, tvrdi Mikavice, i propusti u pripremi turističke sezone.

“Umjesto da se bavimo tim problemima, sve nam je dugo bitnije”, poručuje Mikavica.

Poslodavci očekuju da će najavljene reforme uslijediti nakon dijaloga kompromisa ne samo socijalnih partnera, već i šire stručne zajednice, te da će se ekonomski, zaključuje Mikavica, staviti iznad političkih interesa.

Izvor: Radio Crne Gore

Slični Članci