Velika američka banka poslala je nevjerovatno upozorenje klijentima

Najveća američka maloprodajna banka Chase Bank upozorava svojih 86 miliona klijenata: Pripremite se za plaćanje svojih bankovnih računa!
Marianne Lake vodi Chase Bank, veliku franšizu unutar JPMorgana koja je najveća retail banka u zemlji i jedan od najvećih izdavalaca kreditnih kartica.

Lake upozorava da će nova pravila koja bi ograničila prekoračenje i zakašnjele naknade učiniti svakodnevno bankarstvo znatno skupljim za sve Amerikance.

Lake je rekla da Chase planira prenijeti troškove veće regulative i naplaćivati ​​korisnicima brojne sadašnje besplatne usluge, uključujući tekuće račune i alate za upravljanje imovinom, ako nova pravila postanu zakon u sadašnjem obliku. Očekuje da će njene kolege u bankarskoj industriji slijediti njen primjer.

“Promjene će biti široke, opsežne i značajne”, rekla je Lake. “Ljudi koji će biti najviše pogođeni su oni koji najmanje mogu priuštiti, a pristup kreditima će biti teži.”

Ovo nije prvi put da banke kažu da će prenijeti veće troškove na potrošače kada regulatori pokušaju ograničiti njihove naknade. Godine 2010., nakon revizije bankarskih propisa nakon finansijske krize, zamodavci su upozorili da će naplaćivati ​​naknade na debitne kartice zbog ograničenja troškova na nekim karticama. Neki zagovornici potrošača kažu da ovaj put nije ništa drugačije.

“Banke kažu da im je jedina opcija prenijeti svoje troškove na klijente, ali to nije istina”, rekao je Dennis Kelleher, predsjednik Better Marketsa, ekonomskog think tanka koji podržava predložene bankarske propise. “Opet, banke maskiraju svoje pokušaje da maksimiziraju vlastiti profit pod krinkom onoga što je dobro ili loše za klijente.”

Banke kažu da bi ovaj put mogao biti drugačiji zbog razmjera novih finansijskih propisa koji dolaze iz Washingtona. Agencije kao što je Consumer Financial Protection Bureau predlažu ograničenje od 8 USD na naknade za zakašnjela plaćanja kreditnih kartica i 3 USD za prekoračenje na bankovnim računima. Takođe planiraju dodatno ograničiti naknade za debitne kartice i koliko mogu platiti softverske kompanije kao što su Venmo i CashApp za pristup i korištenje podataka svojih klijenata. Povrh toga, nova pravila o kapitalu banaka otežala bi bankama davanje zajmova zahtijevajući od njih da drže više rezervi za hipoteke i kreditne kartice.

Moguće je da bi neka od pravila mogla biti odbačena, ili da uopše ne postanu zakon, ako Donald Trump preuzme Bijelu kuću u novembru. Ali kako stvari trenutno izgledaju, Lake je rekla da mnoge vrste osnovnih usluga koje korisnici Chasea koriste – uključujući besplatne tekuće račune, alate za praćenje kreditnih rezultata i alate za financijsko planiranje – da svi oni vjerovatno više neće biti besplatni.

Izvor: Seebiz.eu

Slični Članci