Film nedjelje: Kineski novi svjetski poredak

Godinama su dobri odnosi sa Kinom garantovali njemačkoj ekonomiji zdrav profit i jeftinu robu. Ali vremenom je taj odnos postao zavisnost. Dokumentarni film “U raljama zmaja – Kako se nositi s Kinom?” istražuje prirodu i obim ovog oslanjanja na Kinu.

Na sastanku na vrhu na kojem se razgovaralo o infrastrukturnom projektu “Novi put svile” u oktobru 2023. godine, kineski predsjednik Xi pojavio se zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Bilo u Aziji ili na Bliskom istoku – Kina se očigledno zalaže za novi svjetski poredak, sa ofanzivama usmjerenim protiv Zapad već oseća posledice.

Dugo vremena trgovina sa Kinom je cvjetala: od 1984. Volkswagen je preplavio kinesko tržište automobilima, na kraju izvozeći svaki treći VW u Kinu. Ali sada kineske kompanije poput BYD-a dominiraju tržištem sa e-automobilima. A oslanjanje Njemačke na Kinu za kompjuterske čipove, antibiotike i solarne ćelije sada se može smatrati potpuno nepromišljenim. Ova zavisnost postaje sve očiglednija kako Kina sve više postavlja svoje adute i politički i ekonomski. Bilo da se radi o ukrajinskom ratu, u njenim odnosima s Rusijom ili o njenom kontinuiranom zveckanju oružjem u sukobu s Tajvanom: tamo gdje bi se Kina nekada ponašala suzdržano, sada zahtijeva svoj dio globalne moći. U Berlinu političari trljaju oči u nevjerici: ono što je nekada bila zdrava veza sada je suzavisnost. I nema lakog izlaza.

 

Izvor: DW Documentarys

Slični Članci