Rakčević: Objavljen konkurs za idejno rješenje rekonstrukcije „Podgoričanke“

Umjesto da prodamo zgradu bivše robne kuće „Podgoričanka“, kako je to iz tri navrata pokušalo bivše gradsko rukovodstvo, odlučili smo se da uđemo u mnogo teži, kompleksniji i dugoročno isplativiji projekat rekonstrukcije tog objekta, koji će nakon realizacije – biti na ponos svim građanima Podgorice, poručio je zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević.

Kako je kazao, robna kuća kuća, izgrađena davne 1949. godine, uskoro će postati dom brojnih sadržaja i multi-funkcionalnih prostora.

„Čije namjene ćemo usaglašavati prema potrebama građana, a koje će varirati od sajmova knjiga, galerijskih i muzejskih prostora, studija za muzičku produkciju, radijskih sadržaja i teretane u podrumu robne kuće, do co-working i open space prostora, koji će bili dom više desetina start-up kompanija i više stotina mladih, produktivnih i kreativnih ljudi, čijim svakodnevnim prisustvom oživljavamo zamrli centar grada“, napisao je Rakčević na svom Fejsbuk profilu.

Na prizemlju objekta, koje će biti koncipirano kao produžetak glavnog gradskog trga, biće, kaže, locirana i „Podgorička kuća” – gdje će svi turisti moći da se upoznaju sa lokalnom hranom, kulturnim nasljeđem i istorijom našeg grada.

„Konkursom tražimo da se i krov robne kuće uredi kao novi restoranski prostor, koji će biti lociran na najboljoj poziciji u našem Gradu i koji će značajno uvećati i samu isplativost objekta, a koji je od same izgradnje robne kuće bio neupotrebljiv i nefunkcionalan. Uz rekonstrukciju Jusovače koja kreće već ove godine, nedavno otvaranje Naučno-tehnološkog parka (NTP), kao i projekte stvaranja Art kvarta na prostoru iza Kuslevove kuće, rekonstrukcijom Podgoričanke naš grad dobija nove, potrebne i žive sadržaje, koji trajno i bespovratno mijenjaju sliku našeg Grada na bolje“, naveo je on.

Dok čekamo prve rezultate konkursa i idejna rješenja, poručuje da se privode kraju ranije započeti projekti u drugim djelovima grada, te da rade „na urbanoj transformaciji naše Podgorice“.

Slični Članci