Bankar.me intervju: dr Davor Macura, predsjednik Upravnog odbora ALTA banke i vlasnik Alta Pay Grupe

“Svojom namjerom da stekne 29,59 odsto akcija u Addiko Bank AG, Alta Grupa pokazuje interesovanje da se pozicionira kao najveći pojedinačni akcionar. Na ovaj način bismo doprinijeli stabilnosti vlasničke strukture i daljem razvoju grupe, imajući u vidu da bismo predstavljali jedinu grupu iz privatnog finansijskog i bankarskog sektora, koja je profesionalni investitor u akcionarskoj strukturi. Svojim prisustvom bismo bili konstruktivan partner i ostalim akcionarima i svim organima upravljanja, a u cilju što uspješnijih budućih godina poslovanja Addiko grupe, kao i unaprjeđenja korisničkog iskustva svih klijenata te banke”, kazao je u intervjuu za Bnkar.me dr Davor Macura predsjednik Upravnog odbora ALTA banke i vlasnik Alta Pay Grupe.

Alta Pay Grupa dobila je zvaničnu dozvolu od Centralne banke Crne Gore za pružanje platnih.  Kada zvanično počinjete sa konkretnim operacijama u Crnoj Gori? 

Alta Pay Grupa dobila je dozvolu Centralne banke Crne Gore za pružanje platnih usluga, kako bi na najbolji način donijela vrhunsko korisničko iskustvo u finansijski sektor Crne Gore. Dozvolu smo dočekali spremni, infrastruktura je jasno definisana i postavljena, a naši poslovni koraci sada su već u punom zamahu. Naše dugogodišnje bogato iskustvo u obavljanju poslova platnog prometa, kao i mreža od preko 4100 poslovnica, omogućili su nam da se temeljno pripremimo za ulazak na crnogorsko tržište. Počeli smo sa radom u punom kapacitetu, a korišćenjem naprednih tehnologija, uključujući interno razvijena tehnička rješenja, pojednostavljuju se i ubrzavaju poslovni procesi.  Na lokacijama širom zemlje svojim partnerima nudimo stalnu podršku, uz tim eksperata koji im je na raspolaganju 7 dana u nedjelji, osiguravajući nesmetano poslovanje i brzu reakciju za sve zahtjeve klijenata, kako bi adekvatno i pravovremeno bili usluženi i zadovoljni pruženom uslugom.

Šta građani i privreda mogu da očekuju nakon ulaska Alta Pay-a na crnogorsko tržište?

Građanima Crne Gore omogućili smo da na partnerskim lokacijama širom zemlje obavljaju finansijske transakcije, bez odlaska u banku ili poštu. Pored podrške privredi, značajna je i činjenica da donosimo pozitivne promjene koje doprinose razvoju društva. Naš cilj je da postanemo lider u pružanju finansijskih usluga u Crnoj Gori, oslanjajući se na vrhunski kvalitet usluge i posvećenost naših zaposlenih, koji su uvjek spremni da pruže prava i efikasna rješenja, vodeći računa o zadovoljstvu svakog pojedinačnog klijenta.

Koje platne usluge Alta Pay-a će biti dostupne korisnicima u Crnoj Gori?

U okviru Alta Grupe na teritoriji Crne Gore posluju Alta Pay Podgorica, kao i Montenegro transfers Podgorica, prva registrovana platna institucija u Crnoj Gori i jedini agent Western Union-a. Ovaj jedinstven poslovni model omogućava građanima Crne Gore plaćanje računa državnih i komunalnih usluga, među kojima su MUP, Centralni Registar Privrednih Subjekata, Elektroprivreda Crne Gore, katastar, boravišne takse i školarine, kao i obavljanje platnog prometa i uplata pazara za pravna lica. Pored transfera novca unutar zemlje omogućen je i međunarodni transfer novca preko Western Union-a,  slanje i prijem novca iz bilo kog dijela svijeta, uz maksimalnu sigurnost.

Ovakav koncept poslovanja donijeće osveženje na crnogorsko tržište i, sigurni smo, olakšati svakodnevne finansijske potrebe velikom broju građana i privredi.

Kakvi su planovi ALTA banke i Alta Pay Group kada su u pitanju Crna Gora i region?

Atla Grupa kontinuirano radi na širenju poslovne mreže, uz izgradnju odnosa poverenja i lojalnosti sa krajnjim korisnicima, kao i partnerima. Sigurni smo da će koncept i kvalitet usluga koji nudimo korisnicima dodatno podržati poslovanje naših partnera.

U toku su dvije obavezujuće ponude za otkup dionica Addiko banke koja posluje i u Crnoj Gori. Kakva je u tom procesu vaša pozicija?

Na svakom tržištu na kojem posluje, Alta Grupa predstavlja odgovornu kompaniju i fer konkurenta. Zbog toga nam veliko interesovanje drugih zainteresovanih strana za istu grupaciju daje potvrdu da smo, stateški, napravili dobar izbor. Alta Grupa ni na koji način u ovom procesu nije povezana sa konkurencijom i odluke donosi samostalno, bez obzira na ponude drugih učesnika. Takođe, pomenuto ne utiče na dinamiku podnošenja zahtjeva kod regulatora i merodavnih tela, koja predstavljaju dio procesa odobrenja u svim zemljama u kojima Addiko banka posluje.

Kakvu poziciju Alta Grupi u regionu donosi ovakva akvizicija? Šta mogu očekivati klijenti Addiko banke?

Svojom namjerom da stekne 29,59 odsto akcija u Addiko Bank AG, Alta Grupa pokazuje interesovanje da se pozicionira kao najveći pojedinačni akcionar. Na ovaj način bismo doprinijeli stabilnosti vlasničke strukture i daljem razvoju grupe, imajući u vidu da bismo predstavljali jedinu grupu iz privatnog finansijskog i bankarskog sektora, koja je profesionalni investitor u akcionarskoj strukturi. Svojim prisustvom bismo bili konstruktivan partner i ostalim akcionarima i svim organima upravljanja, a u cilju što uspešnijih budućih godina poslovanja Addiko grupe, kao i unaprjeđenja korisničkog iskustva svih klijenata te banke.

 

Slični Članci