Koliko troše crnogorski državni funkcioneri: Rasle i plate i privilegije

Iako su zarade državnih funkcionera i službenika drastično rasle posljednjih godina, a naročito u prethodne dvije godine, kada su prema zvaničnim podacima Monstata, neto plate u sektoru državna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje porasle 52 odsto, sa prosječnih 611 na 928 eura, poreski obveznici funkcionerima i zaposlenima u javnoj upravi i dalje plaćaju i račune za mobilne telefone, službena vozila, gorivo, varijabile, dnevnice…

Član Preokreta, ekonomista Mirza Krnić tvrdi da je to cijena partitokratije i da je jasno je da se privilegije ne smanjuju nego uvećavaju, iako se radi o ljudima koji su došli na vlast sa pričom da će biti suprotno.

-Partije dijele funkcionerska mjesta kao nagradu za predizborne aktivnosti i partijski angažman uopšte. Tu se ama baš ništa nije promijenilo, čak se stanje pogoršalo u nekim segmentima. Kada tako nagrađujete partijskog funkcionera dajete mu sve statusne simbole moći od službenog telefona do automobila, preko bonusa i varijabila, nerezonskih dnevnica – kazao je Krnić u razgovoru za Pobjedu.

-Ukupna cijena tog rasipanja je ogroman novac koji bi bilo mnogo bolje preusmjeriti u fond za liječenje teških bolesnika ili stipendiranj a najperspektivnijih učenika i studenata. To bi bilo opravdano ulaganje i humano i logično. Ovo što sada gledamo je preživljavanje neostvarenih i često neutemeljenih ambicija na račun građana rekao je Krnić.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova iz februara 2024. godine, registrovano je 4.658 vozila u državnoj svojini, što je 377 više nego 2022.

Vlada nema zbirne podatke o troškovima ministarstava po osnovu održavanja voznog parka, službenih putovanja, goriva, mobilnih telefona…

VOZNI PARK

Ukupno u voznom parku kabineta predsjednikaVlade iGeneralnog sekretarijata Vlade su 22 automobila, od čega četiri koristi kabinet premijera.

Državnim budžetom za ovu godinu predviđeno je da ukupni izdaci za kabinet premijeraiznose 1,23 miliona eura. Od toga se rashodi zagorivo 9.000 eura, za službena putovanja je predviđeno 84.600 eura, a za troškove reprezentacije 18.000 eura, dok je za bruto zarade predviđeno 928.300 eura.

Izdaci za Generalni sekretarijat Vlade su 5,8 miliona eura, od čega zagorivo 114.500 euraplus 270.000 za avio servisVlade, a za službena putovanja 177.000 eura.

Iz odjeljenja za odnose sa javnošću Skupštine su kazali da raspolažu sa 38 službenih vozila.

-Od aprila 2021. godine otpisano je deset vozila koja su prouzrokovala velike troškove goriva i tekućeg održavanja, vozni park je inoviran, vozila su kasko osigurana, smanjeni su troškovi održavanja i goriva, ugrađeni su GPS sistemi u vozila koja koriste službeni vozači, nabavljeno je jedno električno vozilo, a Ambasada Kine nam je poklonila jedno hibridno, instalirani su punjači za E-vozila i nabavljeno jedno vozilo sa većim brojem sjedišta i jedan kombi, kojim se prave uštede jer se više ne iznajmljuju veća vozila za prevoz delegacija zvaničnika kazali su iz Skupštine i najavili da će otpisivati starija i nabavljati nova vozila, kako bi svoj vo zni park “učinili savremenim i ekološkim u mjeri mogućeg”.

Lani ih je održavanje voznog parka koštalo 27.690, a ove godine planiraju 24.900 eura. Lani su gorivo platili 39.330 eura, ove godine planiraju taj trošak povećati na 53.700, a u prva četiri mjeseca već su potrošili 15.970 eura.

-Imajući u vidu kontinuirani rast cijene goriva, kao i ostale faktore, Skupština teži da racionalizuje i smanji troškove kroz nabavku energetski efikasnih vozila koja imaju visok stepen korisnog dejstva saopšteno je iz Skupštine. Prošle godine za službena putovanja poslanika i službenika utrošeno je 406.220 eura, ove godine planirali su 700.330, a u prva četiri mjeseca utrošeno je 224.780 eura.

– Treba imati u vidu značaj međunarodnih aktivnosti i obaveza Skupštine da dio ili cjelokupne troškove određenih službenih putovanja snose domaćini, ili organizatori rekli su z Skupštine i podsjetili da su lani bili parlamentarni izbori, pa nije bilo međunarodnih aktivnosti. Dodali su da su zgradu adaptirali, digitalizovali, pa imaju manje troškove održavanja, a počeli su i nabavku solarne elektrane na krovu zgrade, koji je prethodno saniran. Najavili su da će u kontinuitetu racionalizovati troškove po svim osnovama.

Zašto i funkcioneri ne koriste javni prevoz?

Krnić smatra da partije zapošljavaju svoj kadar ne vodeći računa o potrebama i mogućnostima javnih finansija. -Dodatno podrivaju sistem time što to što ste najbolji na konkursu ne znači da ćete biti primljeni na posao. No to je problem koji traži mnogo više prostora, ali ga je važno naglašavati kad god je moguće, ne bismo li se konačno suočili sa realnošću istakao je Krnić. On smatra da je moguće smanjenje troškova u javnoj upravi, ali da je za to potrebna “ta čuvena politička volja, a ne demagoške floskule”.

-Prisjetimo se da su ministri prve ,,post-avgustovske” vlade na prvi radni dan došli taksijima, uz obećanje da će rasprodati vozni park. To je obećanje trajalo tačno onoliko koliko je trebalo da se prvi put sjedne u službeni auto podsjetio je Krnić. On smatra da je potrebno prvo propisati realne potrebe vojske, policije, sistema zdravstva, inspekcijskih i drugih službi neophodnih za funkcionisanje sistema.

-Tu se treba zaustaviti. Što će automobili direktorima direktorata ili državnih institucija. Ako imaju službene potrebe mimo grada u kojem dolaze na posao, trebalo bi da postoji jedinstven vozni park gdje bi oni najavili potrebu i gdje bi se ona koristila na nivou generalnog sekretarijata Vlade. Tako bi i Vlada imala jasan presjek potrošnje kazao je Krnić. Druga mogućnost je da funkcioneri koriste javni prevoz koji će im biti plaćen.

-To bi bila prilika i da vide kako žive građani, da porazgovaraju sa njima, da ih vide i mimo izbora u realnim životnim okolnostima. Dakle, treba političare vraćati u mjeru realnog, jer su oni naši službenici. Ako im ta pozicija nije ugodna, uvijek mogu podnijeti ostavke i vratiti se ranijim profesijama, jer gotovo svi govore kako su na tim poslovima bili izuzetno uspješni i da sada samo trpe zbog javnog angažmana. Nema potrebe za tim. Javna služba bi trebalo biti vaša prilika da doprinesete, a ne da se okoristite od zajednice – poručio je Krnić i istakao da najbogatije zemlje, među kojima su svakako nordijske, često imaju jedno ili nijedno vozilo po ministarstvu.

Za varijabilu i rentu 233.000 i 26.000

Lani je za isplatu varijabila poslanika i službenika Skupštine utrošeno 233.350 eura, a u prva četiri mjeseca ove godine 91.120 eura. Pravo na naknadu za zakup stana lani je koristilo osam poslanika. To je koštalo 25.980 eura. Prema podacima parlamenta u prva četiri mjeseca ove godine ovo pravo koristilo je pet poslanika, za što je potrošeno 7.920 eura.

Računi za mobilne telefone poslanika 96.000

Za troškove mobilne telefonije poslanika i službenika parlamenta u 2023. godini utrošeno je 95.860 eura dok je u ovoj godini po ovom osnovu utrošeno 30.530 eura (za decembar prošle godine i prva tri mjeseca ove godine). -Troškovi u dijelu službenih telefona su nužni, imajući u vidu obim obaveza poslanika i službe tvrde u parlamentu.

Izvor: Pobjeda

Slični Članci