Alibaba odustao od IPO-a logističke jedinice Cainiao

Alibaba je u utorak saopštila da odustaje od planirane inicijalne javne ponude za svoju jedinicu za pametnu logistiku Cainiao, dodajući nedavne nevolje za bivšeg miljenika kineske tehnologije.

Odlaganje planiranog IPO-a – koji bi bio više nego koristan za Alibabu, dajući mu injekciju gotovine uz ključni izlazni dogovor – dolazi nakon pogoršanja tržišnih uslova u Kini.

Ulagači su se u zadnje vrijeme razljutili zbog Kine, zabrinuti nizom pitanja uključujući nižu potrošnju te krizu nekretnina i dužničku krizu.

U saopštenju za javnost u utorak, Alibaba je rekla da povlači svoj IPO i prijavu za uvrštenje Cainiaoa, te da će takođe kupiti preostale dionice kompanije koje trenutno nisu u vlasništvu.

Od oko 6:50 ujutro ET, Alibabine američke depozitarne potvrde bile su gotovo nepromijenjene u američkom pretmarket trgovanju u utorak.

Alibaba trenutno posjeduje 64% udjela u Cainiaou. Kaže da namjerava uložiti do 3,75 milijardi dolara za preuzimanje preostalih 36% od manjinskih ulagača i zaposlenih s vlasništvom.

Slični Članci