Izvorni prihodi budžeta u prva četiri mjeseca 403,2 miliona eura

Izvorni prihodi budžeta su u prva četiri mjeseca 2017. iznosili 403,2 miliona eura, što je 1,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je premijer Duško Marković.

On je juče u Skupštini kazao da su prihodi evidentirani 21. aprila u odnosu na uporedni period prošle godine veći 11,2 odsto, što su ohrabrujući podaci.

“Na rashodnoj strani potrošnja većine potrošačkih jedinica je niža od planirane, ali i kapitalna potrošnja je ispod plana. Očekujem u narednom periodu intenzivne aktivnosti na 100-odstotnoj realizaciji kapitalnog budžeta”, rekao je Marković tokom premijerskog sata.

Na pitanje poslanika DPS Branimira Gvozdenovića o dinamici sprovođenja reformskih mjera definisanih Programom ekonomskih reformi od ove do 2019. godine, Marković je naveo da se većina reformi realizuje u skladu sa planom.

“Iako je zahvaljujući dinamičnom ekonomskom rastu deceniju od obnove nezavisnosti, crnogorski BDP povećan na 42 odsto EU prosjeka, Crnoj Gori su potrebne više stope rasta i održivosti kako bi se BDP brže približavao evropskom prosjeku”, istakao je Marković.

To je, kako je dodao, i predviđeno kombinacijom mjera ekonomske politike, koje se odnose na jačanje fiskalne i finansijske stabilnosti ekonomije, rješavanje strukturnih problema u ekonomiji, odnosno otklanjanje ključnih prepreka za unapređenje konkurentosti i povećanje potencijalnog privrednog rasta na srednji i dugi rok.

“Reforme su usmjerene na jačanje makroekonomske stabilnosti i unapređenj e konkurentnosti kako bi stopu ekonomskog rasta uvećali na nivo od oko četiri odsto godišnje i učinili je dugoročno održivom. Samo tako se crnogorski BDP može približavati evropskom, odnosno životnom standardu razvijenih evropskih društava”, poručio je Marković.

Dnevne novine

Slični Članci