Institut Igalo za godinu i po napustilo više od 100 radnika

Od avgusta 2022. godine Institut Igalo napustilo je više od 100 radnika, kazala je za RTHN predsjednica Sindikata dr Marija Obradović.

Zbog kašnjenja decembarske, januarske i februarske plate, ali i zbog situacije u kojoj se Institut „Dr Simo Milošević“ nalazi preko godinu, ugostitelji su od četvrtka u štrajku, ostali sektori pridružiće im se 25. marta. Norveški program je obustavljen, plate kasne tri mjeseca, a prema novom zakonu o zaradama u javnom sektoru, zbog poslovanja sa gubicima, umanjene su za 10 odsto, pa je teško nadoknaditi kadar, odnosno medicinske i ugostiteljske radnike, koji napuštaju posao u Institutu, a deficitarni su na nivou čitave države.

Obradović je rekla da je posljedica napuštanja radnika Instituta veoma upitno funkcionisanje određenih odjeljenja.

– Pri tome, jaku bojazan imamo da su to odjeljenja koja su najranjivija, a to su dječije i odjeljenje za nepokrete i teško pokretne pacijente. Sindikalna organizacija i zaposleni u Institutu dugo smo ukazivali da će do toga doći. Kad radite u Institutu neke stvari možete da predvidite mnogo prije nego što će se one dogoditi – navodi ona.

Uprkos svemu, usluge Instituta i dalje su na visokom nivou, ali zaposlenima ponestaje strpljenja i snage. Neizvjesna situacija traje preko godinu, pa je opravdan strah da će se ova zdravstvena ustanova ugasiti, a time će cijela Crna Gora izgubiti mogućnost rehabilitacije.

Izvor: TV NK

Slični Članci