Blagi pad Wall Street-a na početku nedelje

Američke akcije zabilježile su neznatan pad vrijednosti na jučerašnjem trgovanju, nakon što su investitori pokazali dodatnu zabrinutost oko politike nove američke administracije.

Dow Jones je oslabio 0,1%, ali se zadržao iznad nivoa od 20.000 poena, uz Verizon i Home Depot kao najveće gubitnike. Indeks S&P 500 je prekinuo trodnevni uzlazni trend, oslabivši za petinu procenta na 2.292,6 poena, uz najveći negativan uticaj energetskog sektora koji je oslabio 1%.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, spustio se 0,1% na 5.663,6 poena. Evropske berze zabilježile su oštre gubitke prije svega kao posljedica nove političke nestabilnosti u Francuskoj. Auto sektor je pretrpio pad od 1,4%, uprkos činjenici da je januarska prodaja automobila u Velikoj Britaniji porasla 2,9%. BoA je upozorio na pad profitne margine u ovom sektoru kao posljedica Brexita i neizvjesnosti oko Trampove poreske politike. Takođe, francuske 10-godišnje obveznice pale su na najniži nivo u posljednjih 17 mjeseci nakon povećane neizvjesnosti oko ishoda predstojećih predsjedničkih izbora. Francuski CAC je pao 1%, njemački DAX je oslabio 1,2%, dok je britanski FTSE izgubio na vrijednosti petinu procenta.

Slični Članci