Za željeznicu, kabl i primorski vodovod garancije 48 miliona

Predlogom budžeta za narednu godinu, koji iznosi 2,005 milijardi eura, a koji je juče Vlada proslijedila parlamentu, predviđeno je da država izda 48 miliona eura garancija uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala. Od tekućih prihoda planirano je 1,5 milijardi i to poreza 944, doprinosa 492 miliona, taksi 13,8 miliona, naknada 23,4 miliona…

Garancije su predviđene za Željezničku infrastrukturu, 20 miliona, još toliko CGES-u za izgradnju elektroenergetske infrastrukture na poluostrvu Luštica i osam miliona za Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Vlada će se u narednoj godini zadužiti do 455 miliona eura.

Vlada može radi zaštite od rizika kursnih i kamatnih promjena zaključiti svop ugovore i ugovore o kupovini derivata. Vlada se može zadužiti i povući sredstva za finansiranje projekta izgradnje auto-puta “Bar Boljari, prioritetna dionica Smokovac Uvač Mateševo, kod kineske Eksim banke ili druge finansijske institucije, do visine neophodne za implementaciju navedenog projekta“, navodi se u dokumentu.

Takođe, nije dozvoljeno preusmjeravanje sredstava sa projekta izgradnja auto-puta Bar-Boljari, kao ni sa kapitalnog na tekući i budžet državnih fondova, navodi se u predloženom zakonu. Podsjetimo da je tekući budžet 863 miliona eura, kasa državnih fondova je 639,4 miliona, kapitalni budžet je 283 miliona. Za otplatu duga i neizmirenih obaveza planirano je 220 miliona, za kamate je planirano 98 miliona eura, a za subvencije 24,9 miliona, za tehnološke viškove 10,6 miliona, za liječenje van Crne Gore 15,9 miliona.

Za prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja predviđeno je 411,15 miliona, za socijalnu zaštitu 570,9 miliona, transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru 164,3 miliona od čega NVO 3,78, za pozajmice i kredite pojedincima 1,65 miliona…

Kapitalni izdaci su 294,98 miliona. U prijedlogu ovog dokumenta se navodi da će poreska potraživanja moći da se naplate izuzetno i imovinom poreskih obveznika, u skladu sa propisom koji donosi Vlada.

Poreska i ostala potraživanja Vlade mogu se naplatiti konverzijom u kapital u privrednim društvima, na osnovu saglasnosti Vlade“, navedeno je u prijedlogu budžeta.

Vlada je, podsjetimo, predložila smanjenje naknade po osnovu rođenja troje i više djece sa 336 na 264 eura i sa 192 na 144 eura, povećanje akcize na gorivo za devet centi, smanjenje zarada javnim funkcioneraima osam odsto.

(Pobjeda)

Slični Članci