“Treba naći 537 miliona godišnje”

Crnoj Gori je potrebna reforma penzionog sistema kojoj treba da prethode ozbiljne socijalne, finansijske i prije svega, pravne analize. Kod eventualnog ukidanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje treba voditi računa kako nadomjestiti ta sredstva-kazao je za Pobjedu Nemanja Vukićević, konsultant za pravna i strateška pitanja.

Dodao je da za sada imamo naj avu ukidanja penzij skog doprinosa, ali javnost još nema preciznije informacije.

– Nemamo ni smjernice kako se treba izvršiti ukidanje Fonda PIO i na koji način će se nadomjestiti nedostajuća sredstva. Penzijska i socijalna davanja su ustavna kategorija, te samim tim treba biti obazriv u tom procesu kazao je Vukićević, dodajući da se ovdje ne radi samo o penzionerima kao o najranjivijoj kategoriji stanovnistva, jer su Zakonom o PIO obuhvaćena i davanja kojima se obezbjeđuju prava osobama sa određenim stepenom invalidnosti i tjelesnog oštećenja.

– Imamo, dakle, najavu ukidanja Fonda PIO, a treba imati u vidu koja sve prava i kojim kategorijama osiguranika pripadaju, što je jasno definisano članom 4 i članom 9 Zakona o PIO. Osim toga što treba jasno planirati kako i sa kojom sigurnošću se mogu nadomj estiti potrebna sredstva, treba imati u vidu da će ukidanje PIO dovesti i do potrebe za izmjenama seta drugih zakona koji prate prava i obaveza iz PIO ili su indirektno vezani za njih objasnio je Vukićević. A ukidanje Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (Fond PIO) najavio je 17. juna Milojko Spajić, kandidat za mandatara nove vlade pošto je njegov Pokret “Evropa sad osvojio najviše poslaničkih madata na izborima 11. juna ove godine.

On je u predizbornoj kampanji obećao da će se, kao dio proj ekta “Evropa sad 2, prosječne plate sa sadašnjih blizu 800 povećati na 1.000 eura, a prosječne penzije sa 380 na minimalnih 450, kao i punu zaposlenost i sedmočasovno radno vrijeme.

Do povećanja plata došlo bi se smanjenjem ili potpunim ukidanjem doprinosa za penzijsko osiguranje i prelivanjem tog novca iz državnog budžeta na plate zaposlenih.

Fond PIO je suštinski prestao da postoji kao fond 2009. godine, jer fond je onaj koji investira novac, a on nema tu funkciju. On je trenutno jedan od 94 potrošačke j edinice u trezorskom sistemu države Crne Gore koja prima novac od trezora, ne pitajući se odakle dolazi taj novac rekao je tada Spajić.

Slično je urađeno početkom 2022, kada je Spajić sa pozicije ministara finansija sproveo program ,,Evropa sad 1, kojim j e ukinuo doprinos za zdravstvo i taj novac prelio na plate zaposlenih, koje su povećane za više od 30 posto.

Servisiranje penzija, za koje godišnje treba obezbijediti preko 537 miliona eura, išlo bi iz državnog budžeta.

Lider Pokreta “Evropa sad je na prve negativne reakcije na ovu naj avu pojasnio da će Fond PIO nastaviti da postoji, ali da će se “vjerovatno ukinuti doprinosi za njega.

Pobjeda

Slični Članci