Država garantuje za 14 miliona eura kredita ŽPCG, Montecarga i CGES-a

AZZK smatra da ove garancije nijesu državna pomoć, jer kompanije nijesu u finansijskim problemima. Navode da je prošle godine ŽPCG imao dobit od 1,5 miliona, Montecargo 481,7 hiljada, a CGES 20,2 miliona eura

Savjet Agencije za zaštitu konkurencije (AZZK) dao je, na zahtjev Ministarstva kapitalnih investicija, mišljenje da izdavanje državnih garancija ukupne vrijednosti 14 miliona eura za kredite Željezničkog prevoza, (ŽPCG), Montecarga AD i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) ne potpada pod državnu pomoć.

Tako je AZZK dala zeleno svjetlo na izdavanje garancije do dva miliona eura za kreditni aranžman ŽPCG i Evropskog društva za finansiranje nabavki željezničkog materijala za remont vozova.

U zahtjevu MKI se navodi da bi bez ovih investicija, ŽPCG imao problem sa realizacijom reda vožnje tokom ove sezone i u lokalnom i međunarodnom putničkom saobraćaju. Isto mišljenje dato je i za garanciju od tri miliona eura Montecargu za popravku lokomotiva i vagona, te nabavku određenog broja i serije teretnih vagona.

U zahtjevu MKI se navodi da je Montecargo kao nacionalni teretni operater u cilju realizacije dogovorenih poslova bio prinuđen na velike investicije. Država će tako garantovati i za devet miliona eura vrijednu investiciju CGES-a koju finansira Evropska banka za obnovu i razvoj za finansiranje reaktora u TS Lastva. Time je vrijednost postojećeg kredita koji je CGES uzeo od EBRD-a 2013, sa 60 povećana na 69 miliona eura. Iz CGES-a su dali objašnjenje da su analize pokazale da je na priključnim mjestima korisnika prenosne mreže neophodno ugraditi reaktor za apsorbovanje viška re aktivne snage u sistemu i održavanje napona u potrebnim granicama.

Na osnovu finansijskih izvještaja ovih preduzeća, AZZK je utvrdila da ova preduzeća zadovoljavaju uslove koji, između ostalog, predviđaju da nijesu u finansijskim problemima. U prilog tome govore podaci da je prošle godine ZPCG imao dobit od 1,5 miliona eura, Montecargo 481,7 hiljada eura, a CGES 20,2 miliona eura. MKI ima obavezu da AZZK-u dostavi dokaz o uplaćenoj cijeni za garanciju u roku od mjesec od potpisivanja ugovora o kreditu.

AZZK je ocijenila i da se izdvajanje 577.000 eura iz tekuće budžetske rezerve za Regionalni vodovod Crnogorsko primorje (RVCP) ne odnosi na državnu pomoć, imajući u vidu da vodosnabdijevanje, vodovodna instrastruktura i mreža otpadnih voda predstavljaju prirodni monopol u mjeri u kojoj se koriste za pružanje usluga korisnicima. Ova sredstva bi, kako se navodi, trebalo da budu upotrijebljena za nabavku i ugradnju mobilnih postrojenja za prečišćavanje vode. To bi se tretiralo kao ulaganje države u osnovna sredstva RVCP čime se uvećava osnovni kapital kompanije, a u cilju obezbijeđivanja potrebnih količina voda za ovu sezonu.

„Da bi cjelokupno javno finansiranje datog projekta vodne infrastrukture bilo van pravila o državnoj pomoći, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma mora da obezbijedi da se sredstva obezbijeđena za izgradnju vodne infrastrukture u gore navedenoj situaciji ne mogu koristiti za unakrsno subvencionisanje ili indirektno subvencionisanje druge privredne aktivnosti RVCP, uključujući i rad vodne infrastrukture“, stoji u mišljenju AZZK-a.

 

Slični Članci