Zbog rada za prvomajske praznike i Dan nezavisnosti naplaćeno 36.700 eura kazni, zatvorena 23 objekta

Zbog rada za prvomajske praznike i Dan nezavisnosti inspektori su naplatili 36.700 eura kazni i zatvorili 23 objekta, saopšteno je CdM-u iz Uprave za inspekcijske poslove.

Uprava za inspekcijske poslove, Odsjek za tržišnu inspekciju, kontinuirano sprovodi inspekcijski nadzor nad primjenom člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i trgovina na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenih zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Nadzor su sprovodili u centralnoj, južnoj i sjevernoj područnoj jedinici.

“Za prvomajske praznike, kod 72 subjekta utvrđeno je 49 nepravilnosti, za koje su inspektori izdali 80 prekršajnih naloga u iznosu od 25.450 eura. Što se tiče nepoštovanja čl.35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno nedozvoljenog rada nedeljom i u dane državnog praznika, tržišni inspektori su zatvorili 18 subjekata nadzora koji nijesu ispoštovali navedenu odredbu“, navode iz Uprave.

Kada je u pitanju državni praznik Dan nezavisnosti, inspektori su kod 38 subjekta utvrdili 17 nepravilnosti, za koje su izdali 30 prekršajnih naloga u iznosu od 11.250 eura.

“Što se tiče nepoštovanja čl.35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno nedozvoljenog rada nedeljom i u dane državnog praznika, tržišni inspektori su zatvorili 5 subjekata nadzora koji nijesu ispoštovali navedenu odredbu”, navode iz Uprave.

Podsjećamo da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može obavljati u apotekama; specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme; benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica; pijacama; štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama; prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka

“Podsjećamo građane da sve uočene nepravilnosti povodom nepoštovanja neradne nedjelje, odnosno rada tokom državnih praznika, mogu prijaviti putem Call centra 080 555 555 ili dolaskom direktno u prostorije Tržišne inspekcije, Ul. Novaka Miloševa br.10 gdje mogu podnijeti prijavu dežurnom inspektoru ili se interesovati za svoja potrošačka prava”, poručuju iz Uprave.

CdM

Slični Članci