Powell: Prerano je govoriti o smanjenju kamatnih stopa

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u petak je odbacio tržišna očekivanja za agresivno smanjenje kamatnih stopa, kazavši da je prerano za proglašavanje pobjede nad inflacijom.

Uprkos nedavnom nizu pozitivnih pokazatelja u vezi s cijenama, čelnik centralne banke rekao je da Savezni odbor za otvoreno tržište planira “da drži restriktivnu politiku” sve dok se kreatori politike ne uvjere da se inflacija čvrsto vraća na 2%.

“Bilo bi preuranjeno zaključiti s pouzdanjem da smo postigli dovoljno restriktivan stav ili nagađati o tome kada bi politika mogla popustiti”, rekao je Powell u pripremljenom obraćanju publici na koledžu Spelman u Atlanti. “Spremni smo dodatno pooštriti politiku ako to postane prikladno.”

Međutim, takođe je primijetio da je politika “dobro u restriktivnom području” i primijetio da je ravnoteža rizika između previše ili premalo djelovanja na inflaciju sada blizu uravnoteženosti.

Tržišta su porasla nakon Powellovih primjedbi, s pozitivnim prosjecima na Wall Streetu i znatno nižim prinosima na riznice.

“Tržišta vide današnje komentare kao privlačenje prema golubljem taboru”, rekao je Jeffrey Roach, glavni ekonomist u LPL Financialu.

Očekivanja da je Fed završio s podizanjem stopa i da će 2024. krenuti na popuštanje stope pomogla su u podupiranju snažnog uspona na Wall Streetu zbog kojeg je Dow Jones Industrial Average porastao više od 8% tijekom prošlog mjeseca na novi rekord u 2023.

Powellove primjedbe dale su malo vjerodostojnosti ideji da je Fed barem završio s povećanjem budući da je niz povećanja stopa od marta 2022. presjekao ekonomsku aktivnost.

(SEEbiz)

Slični Članci