Brexit će svaku britansku porodicu koštati 1.000 funti godišnje

Domaćinstva u Velikoj Britaniji mogla bi ostati bez hiljadu funti godišnje zbog trgovinskih prepreka uzrokovanih Brexitom, stoji u izvještaju globalne konsultantske kompanije Oliver Wyman.

Prema najgorem scenariju, navodi se, visoke uvozne carine i regulatorna ograničenja mogla bi dovesti do ukupnog troška za ekonomiju od 27 milijardi funti, dok bi poslovnu dobit restorana i trgovačkih centara mogli uvelike ugroziti poremećaji i prekidi u lancu snabdijevanje.

U izvještaju, koji su novinari BBC-a dobili na uvid, a biće objavljen iduće nedjelje, procjenjuje se da će rast troškova vjerovatno “pasti na leđa” potrošača. Čak i prema najpovoljnijem scenariju, koji isključuje rast carina i regulatornih barijera, vjerovatno je da će doći do povećanja troškova birokratije.

Naime, povećana papirologija i kašnjenja zbog carinskih kontrola vjerovatno bi povećala troškove dokaćinstava za jedan posto godišnje, odnosno 250 funti po domaćinstvu, čime bi ukupan trošak za ekonomiju iznosio 6,8 milijardi funti.

Slični Članci